Zajedničko saopštenje za javnost UMHCG-a i UMHNK-a

Sa zadovoljstvom obavještavamo javnost da se 22. i 23. septembra u Beogradu održavao Evropski P1 kup u parabiciklizmu, na kojem je Crnu Goru predstavljao Danilo Gojković iz Nikšića, učenik II razreda Prve srednje stručne škole, inače član Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore i Udruženja mladih sa hendikepom Nikšića. Na ovom izuzetno kvalitetnom takmičenju, učestvovali su takmičari iz 9 država: Rusije, Češke, Slovačke, Poljske, Grčke, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Danilo je uprkos jakoj konkurenciji osvojio dvije srebrne medalje, jednu je osvojio u trci od 23,2 km koja se održala 22. septembra, a drugu 23. septembra kada je vožen hronometar od 11,6 km. Uspjeh ovog mladog nikšićanina je utoliko veći, što je on jedina osoba s invaliditetom koja se aktivno i profesionalno bavi biciklizmom. Kako u našoj državi ne postoji registrovan nijedan parabiciklistički klub, Danilo je član redovnog biciklističkog kluba Nik bike iz Nikšića u kome trenira sa takmičarima koji nemaju invaliditet.

Ovo je još jedan primjer koji pokazuje neophodnost većeg ulaganja u sport i stvaranje jednakih uslova i mogućnosti za sve mlade talente s invaliditetom i bez invaliditeta. Ponosni svojim članovima/icama koji postižu velike rezultate očekujemo da će se u narednom periodu popraviti edukacijski, infrastrukturni, a tako i prostorni i finansijski ambijent kada je u pitanju atletika i uopšte sport osoba s invaliditetom u Crnoj Gori.

U tom smislu nadamo se da će narednih godina Crna Gora biti domaćin i organizator sportskih događaja i time doprinijeti jakoj promociji sporta.

Smatramo da je jako bitno da se medijski isprate svi uspjesi mladih talenata i da se na taj način skrene pažnja javnosti na neophodnost stvaranja jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom.

 

UDRUŽENJE MLADIH SA HENDIKEPOM CRNE GORE

i UDRUŽENJE MLADIH SA HENDIKEPOM NIKŠIĆA 

Saradnici i donatori