Za različitost i zalaganje za prava!

Za nekog je 21. mart kao i svaki drugi dan, neko se raduje proljeću, a ima i onih kojima taj dan predstavlja simboliku da je razlićitost nešto lijepo i da je treba podržati. I ne samo to simbol tog dana su šarene rasparene čarape. Sada vam sigurno ništa nije jasno, ali krenimo redom..

21. mart je Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom. Simbol ovog dana su šarene ili rasparene čarape, jer se tvrdi da ih osobe sa Daunovim sindromom ne mogu upariti.Brojevi 21/3 predstavljaju 3 kopije hromozoma 21, koji je jedinstven za osobe sa Daunovim sindromom.

Tim povodom Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore zajedno sa Resursnim centrom “1. jun” obilježava Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom. Događaj organizujemo u Podgorici, na Trgu nezavisnosti 21. marta s početkom u 10:00h. Program događaja će trajati do 11:00h nakon čega slijedi šetnja u šarenim i rasparenim čarapama.

Dodatno, kako bi pokazali da je različitost nešto lijepo kampanju  sprovodimo i posredstvom fejsbuk stranice, objavljivanjem fotografija i propratnog teksta o osobama s Daunovim sindromom. Takođe pozovemo i javnost, prije svega javne ličnosti da nam se pridruže u kampanji tako što će obuti šarene čarape, posalati nam fotografiju ili je objaviti na svom profilu  uz haštagove #awareness #DownSyndrome .

Zato, pozivamo sve zainteresovane da 21. marta obuju šarene i rasparene čarape i prudruže nam se u zajedničkoj šetnji na Trgu nezavisnosti, kako bi pružili podršku osobama s Daunovim sindromom.

Pripremila: Anđela Miličić

Saradnici i donatori