Uspješno sprovedena akcija dijeljenja lifleta u okviru kampanje “Ovo su naša mjesta”

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore je danas u okviru kampanje “Ovo su naša mjesta”, na više lokacija u Podgorici dijelilo liflete, čiji je cilj informisanje građana o posledicama nepropisnog parkiranja.

Podsjećamo da je inicijativa za kampanju pokrenuta u toku nedjelje tvitovanja Izvršne direktorice UMHCG-a Marine Vujačić, u sklopu projekta CDT-a “Crna Gora na tviteru-uključi se u promjene”.

Na poziv da učestvuju u današnjoj akciji odazvali su se brojni volonteri i volonterke kako UMHCG-a, tako i Juventasa, CRNVO-a, Centra za antidiskriminaciju “Ekviste” i LGBTQ asocijacije “Kvir Montenegra”.

Dijeljenje lifleta je ogranizovano u šest grupa (2-3 volontera u svakoj od grupa), na više različitih lokacija u Podgorici, i to kod tržnih centara: Delta City, Mall of Montenegro, Bazar, Gintaš, super Voli, kod Pravnog fakulteta i Osnovnog suda, kod Kliničko-bolnićkog centra, kod Radio-televizije Crne Gore, kod Televizije “Vijesti”, kod Delegacije EU, u Moskovskoj, ulici Slobode, ulici Novaka Miloševa, Svetozara Markovića i dr. Tom prilikom su fotografisana sva nepropisno parkirana vozila, kako na mjestima za parkiranje vozila sa oznakom za osobe s invaliditetom, tako i na trotoarima i spuštenim ivičnjacima.

U akciji dijeljenja lifleta podijeljeno je između 200 i 250 lifleta.

Cilj ove akcije je bio podizanje svijesti građana o važnosti poštovanja slobode kretanja i podsticanje da razmisle gdje će ubuduće parkirati svoja vozila. Podsjećamo da nepropisno parkiranje ne predstavlja isključivo parkiranje na mjestima rezervisanim za osobe s invaliditetom, već upravo i na mjestima kao što su kosi, spušteni ivičnjaci i trotoari i pješačke zone. Ovakvo parkiranje ne ugrožava samo osobe s invaliditetom, već i roditelje sa djecom u dječijim kolicima, starije građane i sl.

Ističemo naše žaljenje što smo skoro na svim lokacijama zatekli nepropisno parkirana vozila, i nadamo se da će ubuduće biti sve manje potrebe za ovakvim i sličnim akcijama.

Na kraju izražavamo veliku zahvalnost svima koji su učestvovali u ovoj akciji, posebno našim volonterima i partnerskim organizacijama.

Sa sljedećeg linka možete preuzeti fotografije.

Saradnici i donatori