UMHCG uputilo pismo podrške Marijani Goranović

Sa zadovoljstvom i naročitim ponosom obavještavamo javnost da će Crnu Goru, na paraolimpijskim igrama u Londonu, koje će se održati od 29. avgusta do 09. septembra, predstavljati, naša članica Marijana Goranović, osoba niskog rasta.

Draga Marijana, tvojim odlaskom na Paraolimpijadu ostvaruje se dio tvojih životnih snova, a svaki tvoj uspjeh je ujedno usjeh i svih nas, tvoje porodice, trenera, prijatelja, tvog Udruženja, i naše države. Svaki tvoj novi uspjeh je poseban podrstrek za sve osobe s invaliditetom u Crnoj Gori i za izgradnju njihovih mogućnosti i sposobnosti. Stoga nemoj da te čudi što smo ovih dana svi ponosni tobom i tvojim sportskim rezultatima. Bez obzira na rezultat koji postigneš u Londonu, ti si za nas već nosilac medalje. Želimo ti i vjerujemo da ćeš da sijaš kao naša zastava.

Podsjećamo da je Marijana prošle godine u Českoj u avgustu mjesecu Crnoj Gori donijela prvu A paraolimpijsku normu i time omogućila svoj ovogodišnji nastup u Londonu.

Osobe niskog rasta u Crnoj Gori doživljavaju diskriminaciju i u odnosu na druge kategorije invalidnosti, jer se od rođenja ne tretiraju kao druge OSI, te  i na polju ostvarivanja statusa osobe s invaliditetom, trebaju proći svojevrsnu borbu. Stoga je Marijanina želja za uspjehom pobijedila sve bitke od Novog Zelanda, Brazila, Češke i drugih evropskih i svjetskih metropola do Londona.

Svjesni činjenice koliko se teško osobama s invaliditetom, u društvu koje ih je godinama zanemarivalo i uvijek postavljalo sa strane, smatralo nevrijednima i nejednakima, probiti i preći trnoviti put do uspjeha, to nas Marijanino učešće u Londonu posebno raduje. Znamo koliko je teško postiću u stvarnosti ravnopravnost koja nam se garantuje na papiru, koliko prepreka treba prebroditi za svakodnevnu inkluziju, ravnopravan tretman, prije svega u porodici, a tek za aktivno bavljenje sportom i atletskim disciplinama.

Raduje nas to što će se crnogorska zastava još jednom zavijoriti i to na najvećoj svjetskoj smotri sportista u nadi da će za četiri godine u Riu De Žaneiru Marijana imati pratnju sadašnjih potencijalnih kandidata Filipa Radovića, Ilije Tadića i Mirnesa Ramovića i drugih sportista s invaliditetom koji će se za svoj lični uspjeh voditi Marijaninim uspjehom.

Ovim putem želimo da se zahvalimo, prije svega, Marijaninom treneru Igoru Tomiću, koji sa puno entuzijazma ulaže trud i napor za sportski i društveni uspjeh osoba s invaliditetom.

Svjesni da je za uspjeh jednog sportiste/kinje neizostavna podrška porodice, grupe kojoj pripada u i krajnje, ništa manje bitno države iz koje dolazi i koju predstavlja, iskazujemo posebno zadovoljstvo i zahvalnost Predsjedniku Crne Gore, g-dinu Filipu Vujanoviću i Predsjedniku Vlade Crne Gore g-dinu dr Igoru Lukšiću na podršku koju su pružili Marijani u nadi da će se u budućnosti još više razvijati ovakav ambijent za crnogorske sportiste, a posebno za sportiste s invaliditetom.

Ponosni svojom malom zemljom koja postiže velike rezultate očekujemo da će se u narednom periodu popraviti edukacijski, infrastrukturni, a tako i prostorni i finansijski ambijent kada je u pitanju atletika i uopšte sport u Crnoj Gori. 

Za UDRUŽENJE MLADIH SA HENDIKEPOM CRNE GORE

Marina Vujačić

Saradnici i donatori