UMHCG jedan od pobjednika “Otvorenih ideja”

U subotu 28-og juna završeno je takmičenje “Otvorene ideje za Crnu Goru” koje je trajalo od 14. aprila 2014. godine. Glasovima onlajn zajednice (50%) i stručnog žirija (50%) odabrana su dva pobjednika: Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore – Informacije za sve/Infromacije za svakoga u kategoriiji: Kako osnažiti učešće mladih u procesu donošenja odluka i Ideus – Crowdsourcing platforma sa podacima o proizvodima široke potrošnje u kategoriji: Kako iskoristiti moć novih tehnologija za bolju informisanost i učeće građana u procesu evropskih integracija.

Od ukupno 12 prijavljenih timova društvenih inovatora, onlajn zajednica odabrala je šest finalista, koji su juče pred žirijem predstavili svoje ideje. Dvije pobjedničke ekipe osvojile su novčane nagrade u iznosu od po 3.500 EUR, kao i podršku mentora do oktobra 2014. godine.

Ideja projekta Informacije za sve/informacije za svakoga je kreiranje posebne aplikacije koja bi omogućila da osobe s invaliditetom na jednom mjestu dobiju objedinjene sve  bitne informacije iz različitih organizacija, kompanija i državnih institucija, u njima pristupačnom formatu.

Ideus je crowdsourcing plaltforma putem koje će korisnici biti blagovremeno informisani o svim rizicima konzumiranja proizvoda koji su u datom trenutku nadležni organi označili kao nebezbjedne. Dodatni digitalni servisi omogućiće korisnicima sa specifičnim potrebama u ishrani (ljudi sa alergijama, mikronutritivnim deficitima i sportisti) da na jednostavan način planiraju svoju ishranu.

Članovi stručnog žirija koji su proglasili pobjednike takmičenja “Otvorene ideje” bili su: Snežana Radović, generalna direktorka Generalnog direktorata za evropske integracije, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, Ivan Vukčević, politički savjetnik, Britanska ambasada Podgorica, Marko Begović, savjetnik za međunarodne odnose i vrhunski sport, Uprava za mlade i sport, Tomica Paović, menadžer projekta, Kancelarija UNDP u Crnoj Gori i Maša Đikanović, predsjednica NVO DigitalizujMe.

“Vjerovali smo u sposobnost građana da probleme koji ih se tiču, ne samo prepoznaju, već i riješe i time direktno ili indirektno doprinesu unapređenju transparentnosti i odgovornosti institucija. Premda je to bio veliki i rizičan eksperiment, pokazalo se da građani Crne Gore mogu da ponude napredna tehnološka rješenja koja ruše barijere između njih i javne uprave i povezuju ih oko zajedničkog cilja. Stare probleme moramo rješavati na novi način. To je suština inovacija,” saopštila je Marija Novković, menadžerka projekta “Otvorene ideje” u Kancelariji UNDP u Crnoj Gori.

“To što smo dodijelili nagrade ne znači da je tu kraj. Pobjednicima tek predstoji intenzivan rad na finalizaciji projekata, kako bi oni zaživjeli u društvu i našli put do kornisnika. Kako bismo to ostvarili ekipa DigitalizujMe i mentori različitih profila će ovim timovima pružati podršku do kraja oktobra ove godine,” izjavio je Nikola Vulić, suosnivač DigitalizujMe.

Ovo takmičenje okupilo je zajednicu kreativaca, programera i društvenih aktivista na rješavanju problema sa kojima se susreće javna uprava. Cilj takmičenja je bio jačanje transparentnosti i odgovornosti javne uprave kroz iznalaženje inovativnih tehnoloških rješenja (vebsajta, veb i/ili mobilne aplikacije). Namjera projektnih partnera – UNDP i DigitalizujMe je da ove nove aplikacije podstaknu građanski aktivizam i upotrebu novih tehnologija, na način na koji je to postigla inicijativa Budi odgovoran, koja je pobjedila na prošlogodišnjem takmičenju.

Takmičenje je realizovano kroz projekat “Otvorene ideje za Crnu Goru” (www.otvoreneideje.me), koji sprovodi Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, u partnerstvu sa NVO DigitalizujMe, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija i Upravom za mlade i sport. Projekat je prerastao u regionalnu inicijativu “Otvorene ideje za Balkan”, koja se sprovodi u Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu*, u saradnji sa Fondacijom za nove komunikacije Dokukino i Kancelarijom UNDP.

Saradnici i donatori