U Podgorici obilježen 2. april, svjetski dan osoba s autizmom

Danas, 2. aprila je na Trgu nezavinsnosti u Podgorici obilježen svjetski dan osoba s autizmom u organizaciji Resursnog centra za obrazovanje i osposobljavanje “1. jun” i Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore. Na otvaranju događaja su govorile Zorica Vuković, pomoćnica direktora Resursnog centra, Marina Vujačić, izvršna direktorica UMHCG i Svetlana Bojičić, majka djeteta s autizmom.

Vuković je istakla da je djeci s autizmom potrebna podrška društva da bi postali njegovi ravnopravni članovi i da bi se o njima govorilo i zahvalila se svima koji su pružili i pružaju podršku njihovom radu. Svetlana Bojičić, majka desetogodišnjeg dječaka s autizmom, skrenula je pažnju na probleme sa kojima se osobe s autizmom i njihove porodice svakodnevno suočavaju i zatražila veću podršku odgovornih u njihovom prevazilaženju.

Marina Vujačić je na samom početku istakla da ona nije stručnjak za autizam, ali da jeste stručnjakinja za zagovaranje prava osoba s invaliditetom, i za podršku u samoprihvatanju i samoodređenju osoba s autizmom, ted a je kao osobu s invaliditetom često lično pogađaju konstantne prognoze, dijagnostifikovanje, pokušavanje da se otkriju uzroci i lutanja u kojima se gubi mnogo vremena a u kojima, kako kaže, koorporacije koje se na globalnom nivou bave medicinskim istraživanjima autizam koriste kao dobro tržište. Navela je da je jako važna podrška roditeljima djece s autizmom, jednako kao i samoj djeci kako bi normalno odrastali i razvijali se, u zdravom okruženju.

Na globalnom nivou ovaj događaj se obilježava sloganom #LightItUpBlue na inicijativu oganizacije Autizam Govori (Autism Speaks) iz Njujorka. “Tim povodom mnoge zgrade i objekti u mnogim zemljama svijeta svijetle u plavoj boji. Na inicijativu UMHCG ove godine se globalnoj inicijativi pridružila i Crna Gora, na način što su u noći imeđu 1. i 2. aprila zgrade kulture na Cetinju, Institut za javno zdravlje u Podgoici i Telenor Crna Gora (Telenor fondacija) svijetljeli u plavoj boji.”, navela je Vujačić i zahvalila se, istakavši da očekuje da će dogodine mnogo više objekata i prostora svijetljeti u plavo, samoinicijativno i bez podsjećanja.

U okviru programa su nastupili učenici Resursnog centra “1. jun” Željko Vlahović i Ruzica Caković, zatim dječji hor “Zvjezdice” sa tri pjesme, nakon čega su u likovnim radionicama u okviru kojih su bojane i sklapane puzzle i kišobrani učestvovala djeca iz Resursnog centra i mnogobrojni volonteri.

Događaj su svojim prisustvom podržali i članovi MOMSIC Montenegro, udruženje studenata medicine. Sponzori događaja su Štamparija 3M Makarije, Montecco sokovi, Societe Generale Montenegro banka, škola “Vlado Milić” i Dječji hor “Zvjezdice”.

Na kraju programa u 11 časova su je u vazduh pušteno 100 plavih balona uz „Vilinsku pjesmu“.

Događaju je prisustvovalo preko 100 učesnika među kojima su bili i roditelji i djeca s autizmom.

Pripremila: Marina Vujačić

Saradnici i donatori