Saopštenje za javnost povodom Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom

Danas 21.3 se obilježava Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Brojevi 21/3 predstavljaju 3 kopije hromozoma 21, koji je jedinstven za osobe sa Daunovim sindromom. Simbol ovog dana su šarene ili rasparene čarape, jer se tvrdi da ih osobe sa Daunovim sindromom ne mogu upariti.

Zbog simbola šarenih i rasparenih čarapa, i prije svega zbog toga što različitosti treba podžavati, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore je na početku ove sedmice pokrenulo kampanju podizanja svijesti preko fejsbuk stranice, objavljivanjem fotografija i propratnog teksta o osobama sa Daunovim sindromom. Kampanja je posebno dobila na značaju kada smo pozvali javnost, među kojom su i javne ličnosti da nam se pridruže u kampanji tako što će obuti šarene ili rasparene čarape poslati nam fotografiju ili je i sami objaviti na fejsbuku. Ovom akcijom smo željeli da uparimo jedinstveni globalni glas za zalaganje prava.

U toku sedmice od ponedeljka do danas su naše objave na fejsbuku imale preko 40.000 pregleda, 4.000 lajkova i preko 100 objava koje su podijeljene. Primili smo i preko 200 poruka.

Fotografisanjem rasparenih ili šarenih čarapa, koje su simbol osoba sa Daunovim sindromom smo htjeli pokazati da je tako malo potrebno da i prihvatimo osobe sa Daunovim sindromom i pokažemo da je različito jednako lijepo.

Danas su predstavnici UMHCG u znak podrške našim prijateljima, ali i svim osobama s Daunovim sindomom prošetali centrom Podgorice Šetnji, koja nije bila organizovana, već samo najavljena na fejsbuku, je pored predstavnika UMHCG prisustvovalo još petnaestak osoba, među kojima su bile porodice sa djecom sa Daunovim sindromom, zatim predstavnici Foruma mladih Socijaldemokratske partije i aktivistkinja za ženska prava Ljiljana Raičević.

Tokom šetnje su građani različito reagovali, neki su se interesovali i postavljali pitanja o šarenim i rasparenim čarapama, a neki ipak začuđeno i zbunjeno bez pitanja. Dok god ne budemo pitali nećemo razumjeti, zato je važno pričati.

Na našoj fejsbuk stranici možete ispratiti neke od fotografija:

Kampanji su se pridružili predstavnici političkih partija, državnih organa, medija, nevladinih organizacija ali i veliki broj porodica i poznanika osoba sa Daunovim sindromom, kao i pojedinaca koji su digli svoj glas za različite.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su nam se priključili u kampanji, u ime svih osoba sa Daunovim sindromom.

Saradnici i donatori