Saopštenje za javnost povodom 28. aprila – Svjetskog dana pasa vodiča

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore želi da informiše javnost i podsjeti na 28. april, Svjetski dan pasa vodiča. Osim već postojećih korisnika pasa vodiča/pomagača, ovu vrstu asistencije čekaju još 2 osobe s invaliditetom iz Crne Gore, koje su prošle proces procjene (ispunjenosti uslova i procjene potreba i obima potreba za ovom vrstom asistencije). Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim građanima i građankama, kao i brojnim kompanijama i donatorima, zbog velikog doprinosa njihovih donacija Programu za školovanje i dodjelu pasa vodiča/pomagača.

Udruženje od 2007. sprovodi kampanju i aktivnost pod sloganom: „Budi i ti donator“ koja je usmjerena na javnost i građane/ke Crne Gore, i u tom cilju u većini gradova postavili smo kasice za pse vodiče/pomagače.

Od prošle godine naš partner na programu je i MI „Goranović“ iz Nikšića, a trenutno uspostavljamo saradnju sa kompanijom Adriatic marinas Porto Montenegru u okviru čijeg kompleksa u nekoliko objekata će biti postavljene kasice za donacije.

Servis ‘’Pas vodic ili pomagac’’ je prvi takav projekat u Crnoj Gori i jedan od prvih u regionu, a za taj projekat Udruženje mladih sa hendikepom je 2009. godine dobilo i nagradu Erste Fondacije. Udruženje je kako na nacionalnom, tako i na regionalnom i međunarodnom nivou prepoznato po programu: Pas kao vodič i/li pomagač. Članica smo Evropske federacije za pse vodiče i Udruženja rehabilitacijskih pasa Evrope, a u pogledu dodjele i školovanja pasa sarađujemo sa Centrom za rehabilitaciju Silver iz Zagreba.

Iskreno se nadamo da će ovaj program nastaviti sa kontinuiranim sprovođenjem, i da će se za njega omogućiti sistemska podrška, te da će dodjela pasa korisnicima iz Crne Gore postati praksa, a da će građani/ke kao i do sada prihvatati naše pse.

Isto tako očekujemo da se više nikada neće ponavljati nedozvoljena ponašanja prema korisnicima pasa, kao i prema psima, te da će se poštovati njihova zakonom garantovana prava.

Na kraju koristimo priliku da pozovemo građane na veći stepen odgovornosti i saosjećanja sa životinjama, kao i veći stepen zaštite i odgovornosti lokalnih i nacionalne vlasti prema psima, bilo da su u pitanju ljubimci ili vodiči i pomagači.

Izvršna direktorica UMHCG

Marina Vujačić

Saradnici i donatori