Saopštenje za javnost – Donacije građana/ki Programu za školovanje pasa vodiča/pomagača

UMHCG kontinuirano obavještava javnost o aktivnostima u okviru Programa za školovanje i dodjelu pasa vodiča i pomagača osobama s invaliditetom u našoj zemlji. Do danas su obučena i dodjeljena na korišćenje četiri psa (dva vodiča i dva pomagača), dok  jedna osoba čeka psa vodiča. Podsjećamo da je od polovine 2009. godine, postavljen određen broj kasica vodiča širom Crne Gore pomoću kojih se prikupljaju donacije građana/ki za nabavku pasa za buduće korisnike/ce. Kasice se trenutno nalaze u objektima Pošte Crne Gore, Aerodroma Crne Gore, u veterinarskoj ustanovi Montvet na Zabjelu i maloprodajnim objektima MI Goranović u Nikšić.

Obavještavamo javnost da su volonteri UMHCG-a u proteklih par mjeseci otvorili kasice u Podgorici, Budvi, Herceg Novom, Tivtu, Kotoru, Ulcinju, Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama i Rožajama i ukupno sakupili 871, 47 €.

Takođe, koristimo priliku da informišemo javnost, da je Ministarstvo unutrašnjih poslova početkom tekuće godine uplatilo donaciju u iznosu od 2.000€, u cilju podrške za školovanje i nabavku psa, koja će biti iskorišćena za školovanje psa vodiča studentkinje sa oštećenjem vida, čiji period dolaska u Crnu Goru najviše zavisi od finansijskih sredstava i vremena kada će se prikupiti ukupan iznos. Koristimo ovu priliku da se najsrdačnije zahvalimo Ministarstvu na čelu sa Ministrom g-dinom Raškom Konjevićem i apelujemo i na druge državne organe, privredna društva i firme da slijede primjer Ministarstva unutrašnjih poslova i na taj način doprinesu većem stepen samostalnosti i poštovanja prava osoba s invaliditetom.

U ime tima UMHCG-a i sadašnjih i budućih korisnika/ca pasa vodiča i pomagača, najljepše se zahvaljujemo svim građanima/kama koji su svojom donacijom, bez obzira na sveukupnu materijalnu situaciju u državi, dali doprinos da još pasa dođe u Crnu Goru i da se poboljša kvalitet života njihovih sugrađana/ki s invaliditetom.

 

 

 

Izvršna Direktorica UMHCG-a

Marina Vujačić

Saradnici i donatori