SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – Dolazak drugog psa vodiča

Udruženje mladih sa hendikepom želi da informiše javnost i podijeli radost zbog dolaska još jednog psa vodiča u našu zemlju.

Naime, naš član Andrija Samardžić iz Kotora, proteklih dvadesetak dana boravio je u Centru za rehabilitaciju ’Silver’ u Zagrebu, gdje je bio na obuci za kretanje sa psom vodičem i prenosu istog. Njegov pas se zove Jan, a i ovaj pas je rezultat naše saradnje sa Udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet i Centrom ’Silver’ iz Zagreba.

Podsjećamo građane i građanke, kao i brojne firme i institucije u našoj zemlji, da su upravo oni zaslužni za dolazak i ovog psa, jer su svojim donacijama i novčanim prilozima pomogli njegovo školovanje. Takođe, više od polovine sredstava za školovanje psa vodiča obezbijeđeno je od ERSTE nagrade koju je Udruženje dobilo 2009. godine. Cijena odgoja i socijalizacije, školovanja psa i obuke korisnika, kao i kompletnog procesa prenosa psa na korisnika, te završne obuke na trasama u mjestu stanovanja, iznosila je 12.000€.

Naglašavamo da je nabavka psa vodiča prilično skupa, međutim osoba uz psa, dobija sigurnost pri kretanju i plemenitog, odanog prijatelja za najmanje 7-9 godina, koliko prosječno traje radni vijek ovih pasa. Plaćanje nekoj osobi za usluge personalne asistencije, iznosilo bi nekoliko puta više za isti period.

Zato, uvjereni smo da će i Jan (Andrijin pas vodič), biti lijepo prihvaćen u našoj sredini, i da ćete ga rado pozdravljati na našim ulicama.

Uz veliku zahvalnost svima vama na datom doprinosu za Janov dolazak u Crnu Goru, srdačno vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

TIM UDRUŽENJA MLADIH SA HENDIKEPOM CRNE GORE

Saradnici i donatori