Saopštenje za javnost

Sa zadovoljstvom obavještavamo javnost da je 20. februara 2012. godine Marijana Mugoša u pratnji njenog psa vodiča Ksene ušla u zgradu Glavnog grada – Podgorice, čime je izvršena pravosnažna presuda u njenom slučaju. Naime, nakon isteka porodiljskog odsustva, nastavljen je postupak izvršenja presude.
Ovim putem želimo da prenesemo našu i Marijaninu najiskreniju zahvalnost svim građanima, i građankama Crne Gore, organizacijama i medijima koji su joj pružali iskrenu podršku i razumijevanje u borbi za njena ljudska, odnosno građanska prava.
Iako je ova borba trajala prilično dugo i bila zaista iscrpljujuća, kako za Marijanu tako i za druge osobe s invaliditetom, i brojne iskrene podržavaoce, radost zbog plodova pravde koje danas ubiramo je neizmjerna.
Nadamo se da će ovaj uspješan primjer građanske hrabrosti i odbrane ličnog dostojanstva podstaći sve one čija su prava ugrožena da podignu glas i dozvoljenim pravnim sredstvima izbore pravdu.
Podsjećamo, 10. decembra 2008. godine na Međunarodni dan ljudskih prava gradonačelnik Podgorice odlučio je da Marijani, prvoj korisnici psa vodiča u Crnoj Gori zabrani dolazak na posao u pratnji njenog psa vodiča. Od tada do 20. februara 2012. godine, dakle više od tri godine, trajala je njena mukotrpna borba.
29. decembra 2008. godine, Marijana je pokrenula spor pred osnovnim sudom u Podgorici, uz pomoć advokatice Daliborke Knežević, koja ju je besplatno zastupala. 27. jula 2009. donešena je presuda, kojom se Glavnom gradu nalaže da Marijanu Mugošu vrati na posao. 4. juna 2010. godine Viši sud u Podgorici potvrdio je prvostepenu presudu.
U ovom slučaju podnijeta je i predstavka Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, koji će ubrzo biti obaviješten o izvršenju presude.
Po povratku Marijane sa porodiljskog odsustva, Glavni grad je izvršio presudu i omogućio joj dolazak na posao u pratnji psa vodiča, u istoj zgradi u kojoj je radila više godina prije pomenutog događaja.
Vjerujemo da će ovaj slučaj doprinijeti boljem razumijevanju problema sa kojima se svakodnevno srijeću osobe s invaliditetom, kao i većem stepenu tolerancije kako od strane pojedinaca, tako i od strane institucija sistema u Crnoj Gori.
UDRUŽENJE MLADIH SA HENDIKEPOM CRNE GORE
CENTAR ZA ANTIDISKRIMINACIJU „EKVISTA“