Saopštenje povodom 28. aprila, Svjetskog dana pasa vodiča

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore želi da informiše javnost i podijeli radost povodom 28. aprila, Svjetskog dana Pasa vodiča.
U okviru Programa za servise podrške od aprila 2006. godine Udruženje sprovodi Program za školovanje i dodjelu pasa vodiča/pomagača. Program servisa podrške zasnovan je na cilju ostvarivanja veće mobilnosti i samostalnosti mladih i osoba s invaliditetom. U sklopu aktivnosti sprovedenih Programom za školovanje i dodjelu pasa vodiča/pomagača korisnicima/cama iz Crne Gore su dodijeljena dva psa vodiča i jedan pas pomagač. Xena i Jan su psi vodiči, dok je Luna pas pomagač. Osim već postojećih korisnika, ovu vrstu asistencije čeka još 5 osoba s invaliditetom iz Crne Gore.
Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim građanima i građankama, kao i brojnim firmama i institucijama, kompanijama, donatorima, zbog velikog doprinosa njihovih donacija Programu za školovanje i dodjelu pasa vodiča/pomagača. Iskreno se nadamo da će ovaj program nastaviti sa kontinuiranim sprovođenjem, i da će se za njega omogućiti sistemska podrška, te da će dodjela pasa korisnicima iz Crne Gore postati praksa, a da će građani/ke kao i do sada prihvatati naše pse. Isto tako očekujemo da se više nikada neće ponavljati nedozvoljena ponašanja prema korisnicima pasa, te da će se poštovati njihova zakonom garantovana prava.
Servis ‘’Pas vodic ili pomagac’’ je prvi takav projekat u Crnoj Gori i jedan od prvih u regionu, a za taj projekat Udruženje mladih sa hendikepom je 2009. godine dobilo i nagradu Erste Fondacije.
Udruženje je kako na nacionalnom, tako i na regionalnom i međunarodnom nivou prepoznato po programu: Pas kao vodič i/li pomagač. Članica smo Evropske federacije za pse vodiče i Udruženja rehabilitacijskih pasa Evrope, a u pogledu dodjele i školovanja pasa sarađujemo sa Hrvatskom Udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet i Centrom za rehabilitaciju Silver iz Zagreba.
Podsjećamo da je ovaj program započeo projektom „Pas kao vodič ili pomagač, kao prijatelj ili personalni asistent“ 2006. godine. Projekat je imao za cilj uspostavljanje servisa i zakonsko uređenje kretanja osoba s invaliditetom uz pomoć psa pomagača i obuhvatio je pokretanje inicijative za donošenje Zakona o kretanju slijepog lica uz pomoć psa vodiča, iz 2008. godine kod Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore, koji je pretrpio izmjene i preimenovan je u Zakon o kretanju lica sa invaliditetom uz pomoć psa pomagača, 2009. godine, zatim kampanju pod sloganom „Baci kosku!“ (koja je obuhvatila snimanje spota i izradu brošura), prezentaciju mogućnosti pasa vodiča/pomagača, organizovanje donatorske konferencije za prikupljanje sredstava za dolazak prvog psa vodiča u Crnu Goru. Projekat je obuhvatio potpisivanje petogodišnjeg Sporazuma o saradnji i školovanju pasa vodiča i pomagača za korisnike/ce u Crnoj Gori sa Udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet iz Hrvatske, 2. aprila 2007. godine. Sporazum ima mogućnost produženja. Udruženje od 2007. sprovodi kampanju i aktivnost pod sloganom: „Budi i ti donator“ koja je usmjerena na javnost i građane/ke Crne Gore, i u tom cilju u većini gradova postavili smo kasice za pse vodiče/pomagače, te se nadamo njihovoj daljoj podršci za ovaj program.

Uz veliku zahvalnost svima, srdačno vas pozdravlja,

menadžerski tim UMHCG-a.

Saradnici i donatori