Reagovanje UMHCG na tekst objavljen na portalu FOS media, pod naslovom: Usred pandemije podgorički Dom zdravlja zatvoren zbog rekonstrukcije; Jokić: To je besmisleno

Reagovanje UMHCG na tekst objavljen na portalu FOS media, pod naslovom: Usred pandemije podgorički Dom zdravlja zatvoren zbog rekonstrukcije; Jokić: To je besmisleno

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore reaguje povodom članka koji je objavio FOS media, dana 20. februara 2021. u rubrici Društvo, pod naslovom: Usred pandemije podgorički Dom zdravlja zatvoren zbog rekonstrukcije; Jokić: To je besmislenoodnosno izjave v.d. direktora Doma zdravllja Danila Jokića.

Na informaciju i žalbe građana/ki da je Dom zdravlja na Pobrežju zatvoren zbog rekonstrukcije i ugradnje lifta, zbog čega pacijenti već tri sedmice dolaze pred zatvorena vrata, te komentara dr Jokića da mu je rečeno da će radovi biti završeni do marta, ali da on lično smatra „da to nije bio pametan potez“ i da je izvođenje radova moglo da se prolongira želimo saopštiti sljedeće:

Jako nas brine izjava v.d direktora Doma zdravlja, sada odgovorne osobe koja je dolaskom na tu poziciju, prva adresa za poštovanje zakona i jednakog tretmana svih građana bez obzira na njihove različitosti i lična svojstva.

Očekivali bismo da se gospodin Jokić prije dolaska na čelo Doma zdravlja, a posebno imajući u vidu i njegov prethodni angažman, informisao o zakonskim obavezama koje imaju i zdravstvene institucije i zdravstveni radnici prema svim građanima, a sada i ovdje posebno prema osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretlljivosti, imajući u vidu da navedena izjava ima za ishod poništavanje prava osoba s invaliditetom, te gradaciju važnosti prava pacijenata.

Iskreno žalimo što bilo koji građanin/ka, kada je u ulozi pacijenta/kinje, nailazi na neprijatne situacije, duge i komplikovane procedure i čekanja, ili nemogućnost ostvarivanja blagovremene i adekvatne zdravstvene zaštite, ali nas na drugoj strani i te kako brine neinformisanost dr Jokića i njegov stav o tome da li je lift „mogao da sačeka“ a još više konstatacija da je iznenađen što se uopšte u tom objektu i ugrađuje lift. 

Naime, još 2008. propisana je direktna obaveza da svi javni objekti i objekti u javnoj upotrebi moraju biti izrađeni u skladu sa standardima pristupačnosti za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti, te da objekti sagrađeni prije 2008. imaju zakonsku obavezu od pet godina  za prilagođavanje u skladu s navedenim standardima. Od 2013. do 2021. prolazi osma godina a radovi se tek izvode, i to pritom opravdano vjerujemo da se ni sada ne bi izvodili da nije bilo pritužbi osoba s invaliditetom podnesenih Zaštitniku ljudskih prava i sloboda još 2015. a kasnije i pokrenute parnice pred osnovnim sudom upravo protiv Doma zdravlja Podgorica i to različitih objekata. 

Pitamo se gdje je bio dr Jokić kada su osobe s invaliditetom čekale ispred stepenica, ili ispred zaključanih vrata sporednih ulaza nekih domova zdravlja jer na glavne, ravnopravno s drugim pacijentima, nijesu mogli ući? Gdje je bio dr Jokić kada su se nekim osobama s invaliditetom, koje su nam svjedočile o svojim ličnim iskustvima, krv i drugi nalazi uzimali na trotoaru ispred ulaza? I gdje je bio da se informiše i upozna sa stanjem i zakonskim obavezama kad je došao na čelo tako važne institucije?

Doktore Jokiću, mi smo sve te godine već čekali, odbijali su nas i nosili su nas kao medicinska sredstva i opremu ili kao otpad, ponižavali su nas, i vraćali smo se i nepravedno ispaštali za nečije nečinjenje i pogrešno činjenje, a Vi sada svojom izjavom upravo to opravdavate i podstičete dalje kršenje prava osoba s invaliditetom. Na pogrešan način kritikujete svoje prethodnike, kritika koju im je trebalo uputiti je upravo ta: „Šta su do sada čekali?“

Znate šta je besmisleno, doktore Jokiću? Besmisleno je, doktore Jokiću, da Vas posle 13 godina od usvajanja zakona trebamo informisati o našim pravima. Besmisleno je da smo stotine puta odlazili u druge domove zdravlja, a nekada i u druge gradove da bismo mogli dobiti bilo kakvu zdravstvenu zaštitu jer onu koja nam je garantovana međunarodnim i domaćim dokumentima, i to najbliže mjestu boravka, ni dalje nemamo.

Besmisleno je, doktore Jokiću, da smatrate da lift nije potreban, ne samo nama, nego i starijim građanima, roditeljima s djecom, trudnicama i porodiljama, vašim koleginicama i kolegama.

Dosta smo mi čekali neko bolje vrijeme i prava, mnogo više nego Vi novu poziciju, ali nas brine što se mijenjaju ljudi, ali s njima ne i vrijednosti ili se mijenjaju na lošije. 

Saradnici i donatori