Prijatelji iz Velike Britanije donirali kolica UMHCG­­­u

Gospođa Fiona Souni (Fiona Sawney) koja već duže vrijeme živi i radi u Crnoj Gori, zajedno sa svojim prijateljima iz Velike Britanije, uručila je vrijednu donaciju Udruženju mladih sa hendikepom Crne Gore. Radi se o električnim kolicima, velike snage koja se mogu kretati po različitom terenu što mnogo znaci korisnicima kolica, pogotovo u izrazito nepristupačnoj zemlji kakva je Crna Gora.

KolicaFiona Souni, objašnjava razloge koje su ih motivisale da doniraju ova kolica:

“Živimo i radimo u Crnoj Gori nekih 8 godina. Za to vrijeme uvidjeli smo da, dok se vrijeme mijenja, jednakost pristupa I mogućnosti za osobe s invaliditetom u Crnoj Gori daleko su ispod standarda koji postoje u Velikoj Britaniji, a koji su opet sami po sebi daleko od idealnih. Svako ko je pokušao da organizuje bilo kakav jednodnevni izlet sa osobom koja je korisnik kolica, uvidjeće nakon samo desetak metara koliko je to teško. Mogućnost da se prošeta do grada, ode do plaže sa svojim prijateljima ili provede dan na nekim od predivnih crnogorskih planinarskih staza je i dalje samo san za većinu osoba s invaliditetom. Obzirom da radimo u Crnoj Gori I da veoma uspješno poslujemo, zajedno sa našim prijateljima iz Velike Britanije odlučili smo da na neki način vratimo nešto Crnoj Gori. Zato smo odlučili da doniramo ova terenska kolica Udruženju mladih sa hendikepom Crne Gore I da na taj način pokušamo da naglasimo potrebu za većom integracijom osoba s invaliditetom I isto tako omogućimo makar jednom korisniku da proširi svoje horizonte I iskusi stvari koje mi svakodnevno uzimamo zdravo za gotovo.’’

Donirana kolica će njihov vlasnik koristiti samo povremeno kada bude dolazio u Crnu Goru na ljetovanje. U ostalom periodu godine kolica će koristiti aktivni članovi UMHCG. Međutim, kolica mogu iznajmljivati sve zainteresovane osobe s invaliditetom ukoliko žele posjetiti neravne i strme terene ili poći na plažu.  S obzirom da je trenutno UMHCG odgovoran za ispravnost kolica pod uslovom da se ona iznajmljuju odgovornost je na onome ko ih koristi.

Ukoliko ste zainteresovani da isprobate i iznajmite kolica možete se obratiti UMHCG.

Saradnici i donatori