Prihvati, edukuj, uključi!

2. april. (ove godine nedjelja) je Svjetski dan osoba s autizmom. Ono što svi treba da znamo jeste da autizam nije mentalna bolest, mentalni invaliditet ili intelektualni invaliditet. Djeca s autizmom nisu nevaspitana djeca, niti djeca sa problemima u ponašanju i ne rađaju se jer su njihovi roditelji “hladni” i zato što ne obraćaju pažnju na svoju djecu. Simbol osoba s autizmom je plava boja i puzzle.

Nažalost, društvo pravi grešku kada su u pitanju osobe s autizmom, tako što u prvi plan stavlja autizam, misleći da su najčešće izolovane i ne žele da komuniciraju. Situacija je sasvim drugačija. Osobe s autizmom su osjećajne (emotivne), žele da komunikaciju, mogu da se obrazuju, a i da rade. Dakle problem je u društvu i u ponašanju okoline prema njima, zato je potrebno uljučivanje, i prihvatanje osoba s autizmom.

Da li ste se nekada, u stvari, zapitali da li smo mi ti koji ne razumiju njih i njihov svijet?

S tim u vezi, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore i Resursni centar “1. jun” obilježavaju 2. april – Svjetski dan osoba s autizmom. Događaj će se organizovati na  Trgu nezavisnosti u Podgorici, s početkom u 10 časova a pratiće ga bogat i raznolik program.

Ovaj datum se obilježava širom svijeta pod sloganom #LightItUpBlue. Međunarodna organizacija “Autism Speaks” (Autizam govori) tokom svake godine poziva organizacije i pojedince s globalnog nivoa da se uključe u kampanju. Tim povodom, mnoge velike i poznate zgrade, mostovi i drugi objekti širom svijeta 2. aprila svijetle u plavoj boji.

Zato mi pozivamo sve vas da nam se prudružite u nedelju u 10h na Trgu kako bi pokazali da i osobe s autizmom treba voljeti, prihvatiti, podržati, uključiti u tok društvenog života. Ponesite plave majice, kišobrane, balone, šta god imate, plavo i lijepo.

Ako budete spriječeni a želite se priključiti kampanji fotografišite se i objavite uz haštegove #autism #awareness #LightItUpBlue

Pripremile: Anđela Miličić i Marina Vujačić

Saradnici i donatori