Poziv za programere

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore je u subotu, 31. maja u okviru mini hakatona za Otvorene ideje, predstavilo ideju za izradu web aplikacije koja bi doprinijela većoj informisanosti osoba s invaliditetom. U ovom slučaju mislimo na pristupačnost informacija u elektronskom obliku, a ne na gestovni govor, Brajevo pismo, uvećane formate, već na sve „standardne“ i opšte informacije koje su dostupne cijeloj javnosti putem različitih web portala i sajtova.

Te informacije ili većina njih nijesu dostupne i osobama sa oštećenim vidom, a nerijetko i osobama sa oštećenim sluhom, posebno ako postoji samo informacija u zvučnom (elektronskom) formatu, a ne postoji u štampanom. Na drugoj strani infomacije koje se plasiraju u štampanom obliku nijesu pristupačne osobama sa oštećenjima vida.

UMHCG je svjestan ovog problema, pokrenuo portal www.disabilityinfo.me. To je jedini portal na internet prostoru Crne Gore koji je urađen po standardima pristupačnosti i koji podržava korišćenje interneta uz pomoć govornog programa (čitača za ekran) kojeg koriste osobe s invaliditetom.

Međutim, portal ne može obuhvatiti sve informacije koje interesuju osobe s invaliditetom, makar ne u trenutku kad su im najneophodnije.

Zato u UMHCG smatramo da bi kreiranje aplikacije koja bi omogućila da osobe s invaliditetom na jednom mjestu dobiju objedinjene sve bitne informacije iz različitih organizacija, kompanija i državnih institucija, u njima pristupačnom formatu doprinijela povećanju informisanosti i aktivnijeg učešća osoba s invaliditetom u društvenim procesima u Crnoj Gori.

Cilj ovakve aplikacije jeste da ona bude dostupna osobama s invaliditetom i da pomoću nje, na jednom mjestu, dobiju sve važne i zanimljive informacije. Ali ovakvu aplikaciju će moći da koriste i svi drugi građani i da se i sami na jednom mjestu informišu o svim ključnim aktuelnostima, procesima…

Ideja je zamišljena tako da je mogu koristiti svi građani na isti način, a rezultat će svakako biti mnogo veća informisanost svih pojedinaca i organizacija, povezivanje i veći aktivizam i uključenost.

UMHCG je uvijek u svom radu pokretao “drugačije” i inovativne ideje i trudio se da od samih osoba s invaliditetom “pravi” aktivne građane koji će se kasnije i za druge na taj način zalagati.

Ali mi smo eksperti za ljudska prava osoba s invaliditetom, a ne za informaciono-komunikacione tehnologije i sisteme. Mi nijesmo programeri i dizajneri, mi osmišljamo ideje, ali ste nam za realizaciju potrebni vi. J

Mi znamo šta želimo. 🙂 Ako ste Vi stručni za programiranje web stranica i spremni ste da nam pomognete javite se.

Saradnici i donatori