POZIV ZA DONACIJE ZA ISPLATU TREĆEG PSA VODIČA U CRNOJ GORI

U petak, 21. jula je u Crnu Goru došao treći pas vodič, čija je korisnica studentkinja s invaliditetom Dunja Samardžić iz Kotora. Tim povodom je u prostorijama Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore potpisan ugovor o kupoprodaji s Centrom za rehabilitaciju “Silver”.
Za sada je za potrebe školovanja i prenosa psa vodiča Urana prikupljeno svega oko 5.000€ od oko 15.000€ koliko je neophodno isplatiti Centru za rehabilitaciju “Silver”. Tim povodom, Miroslava-Mima Ivanović, ispred UMHCG pozvala je na današnjoj konferenciji za štampu, sve građane, kompanije s društveno odgovornim poslovanjem, predužeća, firme i institucije da, u skladu sa svojim mogućnostima, doniraju sredstva za psa vodiča uplatom na žiro-račun: 550-7880-14 kod Societe generale banke.
Dunja je na psa čekala pune dvije godine i imajući u vidu neophodnost podrške koju joj pas vodič može pružiti u ostvarivanju samostalnosti, a usljed rizika da će u slučaju odlaganja dolaska psa doći do promjena kod korisnice i dodatnih neophodnih procjena, pa samim tim i troškova, UMHCG se ugovorom obavezao da će kompletnu cijenu psa vodiča i njegove obuke isplatiti do 15. marta 2016. godine u dvije jednake rate, i to jednu do kraja godine, a drugu do 15. marta 2016. godine.
“Kretanje s psom vodičem predstavlja bezbjedniji način kretanja, nego sa bijelim štapom, na primjer, na trotoarima koji su neravni”, navela je korisnica psa vodiča, Dunja Samardžić. “Sa psom ne primjećujete da ste prešli prepreku i mnogo manje je potrebna koncentracija nego dok se krećete sa bijelim štapom.”
Kako navodi Samardžić, bijeli štap izaziva sažaljenje, pas osigurava individualnost i podršku, što je bio ključni motiv da se odluči za ovu vrstu podrške. Zato bi se, kako je navela, teško vratila na korišćenje samo štapa prilikom kretanja.
S obzirom da ne postoje stalni izvori finansiranja i izvjesna je sve veća nesigurnost u održivost Programa Ivanović je navela da će u budućem periodu UMHCG tražiti sistemsko rješenje i podršku od Ministarstva rada i socijalnog staranja, u cilju finansiranja barem jednog dijela školovanja pasa, kao što je to slučaj u drugim državama okruženja i Evrope gdje je ovo servis koji podržavaju država i lokalna samouprava.
Ivanović je napomenula da bi se u slučaju da se potrebni novac ne prikupi u predviđenom roku pas morao vratiti Centru za rehabilitaciju “Silver” u Zagrebu, što bi značajno uticalo na samostalnost njegove korisnice.

Ovdje možete pročitati detaljniju vijest.

 

Saradnici i donatori