PLAVI SVIJET RAVNOPRAVNOSTI

Plava je boja mira i slobode. Plava boja je simbolično i boja kojom se širom svijeta skreće pažnja na prava osoba s autizmom, zbog uvjerenja da ona može pozitivno uticati na emocije osobe koja je posmatra.  Zato vas Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore poziva da zajedno obojimo svijet u plavo, i obilježimo 2. april, Svjetski dan osoba s autizmom.

Širom svijeta, ovaj datum se obilježava uz slogan #LigtItUpBlue. Međunarodna organizacija “Autism speaks” (“Autizam govori”) poziva organizacije, institucije i pojedince da se priključe inicijativi na svjetskom nivou i uključe se u kampanju paljenjem plavih svijetala na svojim objektima u noći između 1. i 2. aprila. I ove godine, širom svijeta će mnoge poznate zgrade, mostovi i drugi objekti biti osvijetljeni plavom bojom u znak podrške osobama s autizmom. Tim povodom, UMHCG je pozvalo institucije, nevladine organizacije i širu javnost da se i ove godine priključe kampanji i osvijetle svoje objekte.

Takođe, narednih dana na društvenim mrežama i portalU disabilityinfo.me ćemo objavljivati fotografije, video snimke i tekstove o osobama s autizmom, kako bismo doprinijeli podizanju nivoa svijesti o pravima osoba s autizmom i skrenuli pažnju na važnost obezbjeđivanja ravnopravnosti za sve. Stoga vas pozivamo da s nama dijelite priče vaše djece, braće, sestara ili prijatelja s autizmom, ili vaše slike u plavim majicama, s kišobranima ili balonima uz heštagove #autism #awareness #LightItUpBlue.

 

Pripremila: Anđela Radovanović

Saradnici i donatori