Pavićević: Osobe s Daun sindromom treba da budu ravnopravni članovi društva!

 

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore danas je obilježilo dan osoba s Daun sindromom u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore. Kampanja pod sloganom “Čime ja doprinosim svojoj zajednici?“ je trajala nedjelju dana, a sprovođena je na društvenim mrežama i drugim medijima.

Izvršna direktorica UMHCG, Aleksandra Pavićević, kazala je da građani moraju mijenjati stav prema svim osobama s invaliditetom, kako bi im pružili priliku da pokažu koliko znaju i mogu.

“U našem okruženju i širom svijeta, osobe s Daun sindromom su slikari, dizajneri, preduzetnici, manekeni. Na nama je da im omogućimo da se osjete dobrodošlima, da im stvaramo prilike. Najprije da im dozvolimo da se rode, tako što ćemo skrenuti pažnju na nehumanu praksu selektivnih abortusa”, ocijenila je Pavićević.

Prema njenim riječima, osobe s Daun sindromom nisu teret već, kao je rekla, ravnopravni članovi društva, kojima treba omogućiti servise podrške.  „Omogućimo im da se školuju po redovnom programu jer potreba za obrazovanjem ni za koga nije i ne treba da bude posebna. Omogućimo im da se zaposle, da samostalno žive i dozvolimo da nam pokažu koliko znaju i mogu“, poručila je Pavićević. 

Ona je podsjetila da se Svjetski dan osoba sa Daun sindromom obilježava u Crnoj Gori već četvrtu godinu, kao i da se na taj način, kako je pojasnila, prati i podržava promjena svijesti javnosti o njima. “Objavili smo jako puno tekstova i priča o osobama s Daun sindromom, a svake godine smo direktno komunicirali s porodicama i na ovaj dan šetali Trgom nezavisnosti i ulicama Glavnog grada”, kazala je Pavićević.

Ona je poručila roditeljima da njihov trud nije uzaludan i da nastave da podržavaju i štite svoju djecu, “koliko god težak i trnovit put bio”. “Često čujemo da su osobe s Daun sindromom uvijek djeca. Moguće, zato su tako divni, neiskvareni i puni ljubavi. Zato nema ništa pakosno u njima, i zato nas tako prihvataju. Nemamo pravo da se mi ponašamo drugačije”, poručila je Pavićević.

Sekretar Sekreterijata za rad, mlade i socijalno staranje, Ivan Terzić, ukazao je na to da se Daun sindrom može pojaviti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja i način života, zbog čega je, kako je pojasnio, potrebno raditi na jačanju svijesti javnosti. “Zbog toga je cilj obilježavanja ovog dana buđenje svijesti društva o važnosti podrške osobama sa Daun sindromom za njihovu socijalnu integraciju, kao i skidanje tabua sa ove teme”, naveo je Terzić.

On je poručio da je odgovorna socijalna politika prioritet Glavnog grada, i podsjetio na pokretanje pet socijalnih servisa i velikog broja aktivnosti iz te oblasti. “Ovom prilikom bih se osvrnuo na dva socijalna servisa. Prvi je JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju-Podgorica, u kome može da boravi od 25 do 30 djece. Drugi je personalna asistencija za osobe sa invaliditetom”, pojasnio je Terzić. Prema njegovim riječima, taj socijalni servis je realizovan kroz saradnju sa Crvenim krstom i udruženjima osoba s invaliditetom putem kojeg će, kako je pojasnio, OSI dobiti pomoć i podršku personalnih asistenata za život u zajednici.

“Obaveza svih nas je da, iz godine u godinu, osjećamo pomake u stvaranju humanijeg društva koje vodi računa o osnovnim životnim potrebama svakog građanina. Samo na taj način možemo uspjeti u onome čemo težimo, a to je bolji i kvalitetniji život svih naših građana”, zaključio je Terzić.

Majka djevojčica s Daun sindromom i saradnica na organizaciji događaja, Sara Bero, kazala je da očekuje da će se svi zalagati da svake godine bude sve više posjetilaca manifestacije. “Želim da kažem da nam pružite ruku podrške, razumijevanja, da nam date prostora da vam pokažemo i dokažemo koliko možemo da volimo i budemo dio vas”, poručila je Bero.

Nakon uvodnih obraćanja upriličen je prigodan program u okviru koga su nastupili:, Komnen Vukovic, učesnik Pinkovih zvezdica, klub kreativne djece “Urban Kids”, harmonikaš Šćepan Stojanović, Bobana Milić, učesnica Pinkovih zvezdica, pjevačica Monika Knezović.

Voditelj programa je bio Aleksandar Šuković, stend ap komičar.

 

 

Saradnici i donatori