Otvoreno pismo koopredsjedavajućim i članicama i članovima Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje

Otvoreno pismo koopredsjedavajućim Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje Ranku Krivokapiću i Anneliese Dodds, poslaniku Evropskog parlamenta Mareku Pluri, i članicama i članovima Skupštine Crne Gore u POSPu

Poštovani koopredsjedavajući i članice i članovi POSP,

Obraćamo Vam se povodom informacija da se deseti sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) održava, danas 8. aprila i sjutra 9. aprila, u Hotelu “Maestral” u Budvi. S obzirom da nam je poznat dnevni red sastanka i imajući u vidu činjenicu da je jedna od tema položaj osoba s invaliditetom i Evropska strategija za osobe s invaliditetom, a kako će o stanju u Crnoj Gori izvještavati poslanica Nada Drobnjak, želimo Vam skrenuti pažnju na sljedeće:

Naime, veoma nas raduje činjenica da će sastanku prisustvovati poslanik Evropskog parlamenta (MEP) Marek Plura, inače osoba s invaliditetom, korisnik invalidskih kolica, posebno imajući u vidu da je bilo logično da se sastanak POSP održi u prostorijama Škupštine Crne Gore. Međutim, sa druge strane nas upravo zbunjuje zašto je izbjegnuta Skupština Crne Gore, kao mjesto održavanja sastanka? Nije valjda zbog nepristupačnosti najvišeg zakonodavnog organa osobama s invaliditetom, jer se o tome, na ovaj način, nije razmišljalo godinama, ni mjesecima unazad, pa ni samo dan prije posjete MEP, kada su Miroslavu-Mimu Ivanović još jednom, po ko zna koji put, unijeli u Skupštinu. A o ovom problemu se nije razmišljalo ni u januaru 2013. godine kada su predstavnika OEBSa iz Albanije peli i spuštali niz stepenice crnogorskog Parlamenta. Da li je posjeta predstavnika OEBSa iz Albanije, doprinijela da se isto poniženje ne dogodi i danas? Tužno je što u većini situacija predstavnike crnogorske vlasti problem nepristupačnosti ne dotiče, dok neko sa strane ne ukaže na njega. Dokaz tome je i Presuda Osnovnog i Višeg suda u postupku za zaštitu od diskriminacije koji je pokrenula Miroslava-Mima Ivanović, protiv Skupštie Crne Gore, kojima se odbija nalaganje Skupštini da preduzme potrebne mjere kako se diskriminacija ne bi ponovila. Da li će crnogorski poslanici na današnjem sastanku moći ovakvu situaciju opravdati nedostatkom sredstava, tehničkih uslova, ili komplikovanih administrativnih procedura ili će svjesni činjenice da govore poslaniku s invaliditetom, koji postaje svjestan problema nepristupačnosti u drugim zemljama, kada posjeti Crnu Goru, naći za shodno da su svi ovi razlozi nepostupanja, nečinjenja i nedostatak pravne zaštite potpuno neopravdani i neutemeljeni. Da li su se ikad predstavnici crnogorskog Parlamenta zapitali zašto među njima nema korisnika kolica ili osoba sa drugim vrstama invaliditeta ili će nas i dalje nerijetko zaobilaziti i kada nas vide na stepenicama dok ulazimo u crnogorski Parlament?

Očekujemo da će odgovore nama, ali i svim drugim osobama s invaliditetom dati predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić na konferenciji za novinare zakazanoj za četvrtak, 9. aprila u 12.30 sati.

S poštovanjem,

Marina Vujačić, Izvršna direktorica UMHCG

Saradnici i donatori