OBILJEŽEN SVJETSKI DAN OSOBA S AUTIZMOM

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN OSOBA S AUTIZMOM   

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore obilježilo je Svjetski dan osoba s autizmom u saradnji s Univerzitetom Donja Gorica organizacijom radionice za studente, s obzirom na to da prvi student s autizmom u Crnoj Gori, Rastko Radulović, studira upravo na ovom Univerzitetu. Na radionici je prikazan film „I am Sam“ („Zovem se Sem“) koji opisuje borbu oca s invaliditetom za starateljstvo nad kćerkom koju mu država želi oduzeti zbog njegovog invaliditeta. Posle filma je uslijedila zanimljiva diskusija na kojoj su studenti dali svoj osvrt na ono što su gledali i istakli koliko je važno prihvatanje i uvažavanje razlika, uz zaključak da se osobe s invaliditetom nekad smatraju nedovoljno kompetentnim za određene uloge u društvu, dok se sa druge strane za osobe bez invaliditeta, iako suočene sa sličnim izazovima, te uloge smatraju uobičajenim.

Ovaj dan bio je samo još jedna prilika da se podsjetimo važnosti rane identifikacije i intervencije, habilitacije, rehabilitacije, obrazovanja i različitih usluga koji su neophodni da bi se osobe s autizmom na adekvatan način uključile u društvo.

Pored radionice na UDG, Udruženje je pozvalo institucije i organizacije da se pridruže globalnoj kampanji paljenjem plavih svijetala na svojim objektima u noći između 1. i 2. aprila. Akciji su se pridružili Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstvo javne uprave i ostala ministarstva čiji objekti su smješteni u zgradi na Rimskom trgu u Podgorici, Institut za javno zdravlje i Telenor fondacija. 

 

Pripremila: Anđela Radovanović 

Saradnici i donatori