Obijen i oštećen kombi UMHCG-a – Saopštenje za javnost

Obavještavamo javnost da je dana 10.10.2012. godine, od strane, za sada, nepoznatih osoba, obijen kombi vlasništvo „Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore“ (UMHCG), koji je prvo i jedino dostupno vozilo predviđeno za korisnike invalidskih kolica u Podgorici.

Naime, dana 10.10.2012. godine, između 17 i 19 sati, od strane, za sada, nepoznatih lica, obijen je kombi Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, koji je prvo i jedino dostupno vozilo predviđeno za korisnike invalidskih kolica. Kombi se nalazio parkiran u ulici Bratstva i jedinstva, u blizini komercijalnog centra “Gintaš” u Podgorici. Na kombiju su razbijena dva bočna prednja stakla i štop svijetlo, a iz auta su podnesene dvije kožne jakne, dok su, začuđujuće, veoma vidljivi, muzički i uređaj GPS navigacija ostali netaknuti.

Policija je na mjestu incidenta izvršila uviđaj, međutim nijesu pronađeni otisci koji bi mogli otkriti počinioce, makar ne na predmetima koje je policija izuzela u postupku.

Smatramo da je uviđaj mogao biti odrađen detaljnije i preciznije, tj. da je trebalo provjeriti da li postoje tragovi otisaka i na drugim predmetima i to iz razloga što su počinioci otvarali auto i napravili nered, na način što su razbacali skoro sve predmete i materijale koji su se nalazili u njemu: cd-ovi, rezervne sijalice, papiri… a sa zadnjeg sjedišta su pokupili kožne jakne koje se spolja nijesu mogle vidjeti, jer su zatamljena sva stakla na zadnjem dijelu kombija. Službenici policije koji su sproveli radnje na uviđaju izuzeli su samo dvije fascikle.

Nakon uviđaja kombi je počišćen od strane vozača, jer smo prinuđeni kombijem doći na posao, zbog toga što je on jedino dostupno vozilo za prijevoz putnika s invaliditetom u Glavnom gradu. (Fotografije od jutros možete vidjeti u prilogu).

Sumnjamo da ovo nije slučajan incident i da je planiran.

Pitamo se da li je ovo dio cijene koju treba platiti da bi se ostvarila i poštovala ljudska prava osoba s invaliditetom (OSI) ili je ovo znak i pokazatelj naše istinske ravnopravnosti. Zašto bi jedino dostupno kombi vozilo koje je uz to označeno znakom i natpisom UMHCG sa obje bočne strane i znakom dostupnosti za korisnike kolica bilo pošteđeno vandalizma?

Bilo kako bilo – ne tražimo niti očekujemo sažaljenje bilo koje vrste – ali tražimo da se u konkretnom slučaju potvrdi efikasnost policije, njen profesionalizam i nediskriminatorno postupanje policijskih službenika koji rade na slučaju.

Stoga, zahtijevamo od nadležnih da istraže ovaj slučaj do kraja, ispitujući sve okolnosti i sve elemente, i uzimajući u obzir da se ovaj incident desio u toku dana i to u isto vrijeme kad su se mnoge grupe i pojedinci nalazili u Podgorici zbog promocije i zaštite sopstvenih, prije svega političkih, interesa.

Snažno podržavamo ukupni rad policije i naše tvrdnje ne želimo na temeljimo na pretpostavkama, sopstvenim ili policijskim, već isključivo na rezultatima službenih mjera i radnji. Zato se i obraćamo široj javnosti radi dobijanja podrške za temeljno ispitivanje ovog slučaja i sankcionisanja ovakvih i sličnih djela u budućnosti.

Kako bi provjerili efikasnost i zakonitost postupanja policije u konkretnom slučaju, odgovarajuću inicijativu o provjeri primjene policijskih ovlčašćenja danas smo uputili Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

 

menadžerski tim UMHCG-a

Saradnici i donatori