NAJAVA ZA OKRUGLI STO i RADIONICU o učešću osoba s invaliditetom u javnom i političkom životu

NAJAVA ZA OKRUGLI STO i RADIONICU o učešću osoba s invaliditetom u javnom i političkom životu

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizuje okrugli sto “Učešće osoba s invaliditetom u političkom i javnom životu“, u okviru projekta Dostojanstveno omogućeno glasanje (Dignified Enabled Voting – DEVOTING), uz podršku Britanske ambasade u Podgorici.

Okrugli sto će biti organizovan u Podgorici 26. februara 2019, s početkom u 9.00 časovau hotelu Hilton (kristalna dvorana B).

U uvodnom dijelu okruglog stola govoriće: ambasadorka Britanske ambasade u Podgorici NJ.E. ALISON KEMP, zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda SINIŠA BJEKOVIĆ, članica Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva MARTA ŠĆEPANOVIĆ, generalna direktorica za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava BLANKA RADOŠEVIĆ MAROVIĆ ipredsjednik Skupštine UMHCG MILENKO VOJIČIĆ.

Očekuje se da na okruglom stolu prisustvuju i drugi predstavnici Skupštine Crne Gore, Vlade Crne Gore, ambasada, političkih partija, medija, predstavnika NVO, predstavnika organizacije osoba s invaliditetom i drugih. Nakon vremena predviđenog za okrugli sto UMHCG organizuje radionicu za predstavnike političkih partija, i institucija nadležnim za primjenu i praćenje izbornog zakonodavstva.  

Osnovna svrha ovog projekta je da podstakne i podrži bolje uslove za učešće osoba s invaliditetom u garantovanju i ostvarivanju izbornih prava kao preduslovu demokratskog učešća u procesima donošenja odluka. Cilj ovog projekta je zagovaranje promjena u izbornom zakonodavstvu u dijelu garantovanja prava osoba s invaliditetom na dostojanstveno, samostalno i tajno glasanje. Aktivnosti uključuju medijsku kampanju i aktivnosti zagovaranja tokom izmjena izbornog zakonodavstva (od strane Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva), učešće u radu Odbora, podnošenje konkretnih predloga za izmjene i dopune zakona koji su predmet razmatranja Odbora, odnosno njihovo usklađivanje s preporukama Komiteta UN-a za prava osoba s invaliditetom (septembar 2017.) i preporukama ODIHR-a (april 2018. i oktobar 2016). Očekuje se da Odbor i Izborna komisija tokom izmjena propisa uključe ključne preporuke Komiteta i ODIHR, i definišu norme u duhu ljudskih prava, kao i da implementiraju odluku Ustavnog suda iz septembra 2017.

U okviru projekta, UMHCG je izradilo analizu usklađenosti zakona koji su obuhvaćeni Odlukom o obrazovanju Odbora s gore navedenim preporukama. Ova analiza će biti predstavljena na okruglom stolu, a o njoj će se dalje razgovarati u toku radionice, kao i o drugim konkretnim pitanjima koja se odnose na učešće OSI na izborima, i u politici.  

Zbog važnosti teme najljubaznije molimo predstavnike medija da istu isprate na adekvatan način.

Saradnici i donatori