Najava: Promocija asistivnih ICT za osobe s invaliditetom

Ministarstvo nauke Crne Gore sedmi put u periodu od 9. do 11. oktobra organizuje festival „Otvoreni dani nauke“ u nekoliko gradova širom Crne Gore koji ima za cilj da na edukativan i zanimljiv način popularizuje nauku u društvu. Slogan ovogodišnjeg festivala je “Umjetnost stvara”. 

Svečano otvaranje festivala je u ponedjeljak, 9. oktobra u 12 časova u zgradi Sportsko-kulturnog centra Univerziteta Crne Gore. Festival će otvoriti ministarka nauke dr Sanja Damjanović. Nakon toga slijede radionice i predavanja od 13:30 do 15 časova.

I ove godine učenici će uživati u tradicionalnoj Fabrici znanja, na kojoj će biti veliki broj predavanja, radionica, kvizova i drugih interaktivnih sadržaja. Fokus je na novim IKT tehnologijama i prinicipima dizajna proizvoda, kao i upotrebi 3D štampača za izradu modela. 

Na mini-sajmu “BIO-ICT – nauka, inovacije i biznis za opšte dobro” biće predstavljane najznačajnije inovacije koje se razvijaju u prvom Centru izvrsnosti u Crnoj Gori. 

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizuje radionice pod nazivom Promocija asisitivnih ICT   za osobe s invaliditetom” 9. i 10. oktobra u Plavoj sali  Rektorata Univerziteta Crne Gore. Radionice će prvog dana početi u 14:30h, a drugog u 12h. Na njima će biti riječi o modelu pristupa invaliditetu zasnovanom na ljudskim pravima i novim područjima primjene ICT koje ovaj model otvara.

Radionice će takođe biti posvećene i konkretnim primjerima asistivnih tehnologija i kanalima komunikacije za osobe s invaliditetom zasnovanim na informacionim tehnologijama. Učesnicima/cama će se pokazati kako se konkretne barijere prevazilaze uz pomoć ICT, a imaće mogućnost da isprobaju govorni program, on-line pravno savjetovalište UMHCG-a i „speech recognition“. Na radionicama će se, između ostalog, razmijeniti ideje, iskustva i informacije o mogućim unaprjeđenjima u korišćenju informacionih tehnologija za prevazilaženje barijera sa kojima se susreću osobe s invaliditetom.

Saradnici i donatori