Najava kampanje povodom 21. marta: Osnaži, podrži, prihvati!

 

 

Ovih dana vrijeme i nije baš tako lijepo, ali mi za vas imamo jedan predlog. Za početak vam otkrivamo par detalja: šarene i rasparene čarape, broj 21, mjesec mart, slike.

Da li vam je možda jasno?

Evo odgovora…

  1. mart je Svjetski dan osoba s Daun sindromom. Simbol ovog dana su šarene ili rasparene čarape jer se tvrdi da ih osobe s Daun sindromom ne mogu upariti. Brojevi 21/3 predstavljaju 3 kopije hromozoma 21, koji je jedinstven za osobe s Daun sindromom.

Tim povodom Udruženje mladih sa hendikepom i ove godine obilježiće Svjetski dan osoba s Daun sindromom. Događaj organizujemo u Podgorici, na Trgu Nezavisnosti 21.marta s početkom u 11:00 časova. Planiran je prigodan program, a nakon toga i šetnja u šarenim i rasparenim čarapama.

Takođe, i ove godine se priključujemo globalnoj kampanji međunarodnih organizacija, koje su pokrenule različite inicijative, a jedna od njih je pod sloganom: “What I bring to my community?”, (Šta ja dajem zajednici?) ima za cilj da upozna javnost s doprinosom koji osobe s Daun sindromom daju svojim zajednicama uz haštagove #WhatIBringToMyCommunity#WDSD18.

U cilju osnaživanja osoba s Daun sindromom i njihovih porodica, kao i promovisanja različitosti, kampanju sprovodimo i posredstvom fejsbuk stranice i instagram naloga, objavljivanjem fotografija u šarenim čarapama i/ili rasparenim čarapama i propratnog teksta o osobama s Daun sindromom. U skladu s tim, pozivamo i javnost, prije svega javne ličnosti, da nam se pridruže u kampanji tako što će obuti šarene čarape, poslati nam fotografiju ili je objaviti na svom profilu uz haštagove #awareness#DownSyindrome.

Pozivamo i porodice da nam šalju slike svoje djece, braće i sestara s Daun sindromom, ili priče o njima i njihovom životu.

Podsjećamo, čekamo Vas 21. marta na Trgu u šarenim čarapama u znak podrške za različitost, jednaka prava i ravnopravnost u društvu.

Pripremila: Anđela Miličić

 

Saradnici i donatori