Najava: Obuka za personalne asistente i njihove korisnike

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u subotu 28. januara organizuje obuku za personalne asistente i njihove korisnike u prostorijama Udruženja s početkom u 11h.

Personalna asistencija je prvi i osnovni preduslov za ostvarivanje samostalnog življenja OSI). Pri tom, personalni asistent podrazumijeva jednu osobu koja pruža pomoć osobi s invaliditetom. S tim u vezi usluga se pruža shodno individualnim potrebama svakog korisnika personalne asistencije pojedinačno, pri čemu korisnik određuje vrijeme i mjesto pružanja usluge, dok personalni asistent pruža pomoć korisniku isključivo na način koji korisniku najviše odgovara, a ne na način koji je naučen kao opšte pravilo.

S tim u vezi navedena aktivnost se organizuje kako bi se asistenti obučili za rad, odnosno pružanje pomoći i podrške osobama s invaliditetom, a da sami korisnici tj. osobe s invaliditetom nauče više o pojmu personalne asistencije, njenim principima, i procjeni sopstvenih potreba.

Obuka se organizuje u okviru projekta “Za  mlade s invaliditetom bez barijera” kojeg finansira Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću. Obuku će voditi trenerski tim UMHCG.

Pripremila: Miličić Anđela

Saradnici i donatori