Najava: Obilježavanje Evropskog dana samostalnog života i Svjetskog dana podizanja svijesti o pristupačnosti

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u srijedu, 15. maja s početkom u 11.00 časova na platou između Skupštine Glavnog grada i biblioteke „Radosav Ljumović“ u Podgorici organizuje događaj povodom obilježavanja Evropskog dana samostalnog života (5. maj), Dana Evrope (9. maj) i Svjetskog dana podizanja svijesti o pristupačnosti (16. maj). Događaj se organizuje u okviru projekta „EU4ME“ koji finasira Evropska unija, a sprovodi UNDP, i to kao mjera Akcionog planaza 2019. Strategije za informisanje javnosti o pristupanju Crne Gore EU. 

Na događaju će, nakon kratke simulacije sa zadatkom pronalaska pristupačnog lokala, s početkom u 11.45 časova govoriti ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i predsjednik Skupštine UMHCG Milenko Vojičić. 

Obraćanjima učesnika, u intervalu od 11.00 okvirno do 11.45 časova, prethodiće šetnja podgoričkim ulicama tokom koje će donosioci odluka biti u prilici da na kratko iskuse s kakvim se preprekama suočavaju osobe s invaliditetom koje žive i rade u Podgorici, a paralelno će na platou biti organizovan program za sve ostale učesnike. 

Na ovaj način UMHCG se već šestu godinu zaredom pridružuje kampanji koju pokreće Evropska mreža za samostalni život (European Network for Independent Living) – ENIL i njene članice, s ciljem podizanja svijesti o samostalnom životu, o pravu osoba s invaliditetom na sopstvene odluke i izbore, kontrolu nad podrškom koju dobijaju od drugih, odgovornost da za postupke snose i „posljedice“ i pravo na grešku koje neće biti automatski povezivani s činjenicom da imamo invaliditet i da su greške logične. Ove godine, u susret izborima za Evropski parlament, ENIL zagovara pravo glasa za svaku osobu s invaliditetom, čemu se pridružuje i UMHCG, pa pored poziva građanima da nam putem društvenih mreža šalju svoje fotografije s heštegovima #IvoteFOR ili #GlasamZa, svi zainteresovani će biti u mogućnosti da se na dan događaja fotografišu s nekom od poruka i tematskim okvirom. 

Takođe, ovo će biti i prvi put da se u Crnoj Gori obilježava Svjetski dan podizanja svijesti o pristupačnosti,koji se inače u svijetu obilježava svakog trećeg četvrtka u maju.

Pozivaju se mediji da isprate pomenuti događaj i da svojim prisustvom daju dodatan doprinos ovoj temi.

Pripremila: Anđela Radovanović, programska menadžerka UMHCG 

Saradnici i donatori