Najava: Konferencija na temu: Pristupačnost – preduslov dostojanstva i slobode

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizuje konferenciju na temu: Pristupačnost – preduslov dostojanstva i slobode, u PR centru (Stari Aerodrom, Josipa Broza Tita 23A), u utorak, 01. decembra 2015, s početkom u 10h:00′.

Planirano je da u uvodnom dijelu konferencije, nakon prikazivanja dijela filma: “Ja sam više od svojih barijera”, snimljenog u okviru projekta, govore državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač, ambasador Aleksandar Andrija Pejović, generalni direktor Direktorata za građevinarstvo u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Danilo Gvozdenović, savjetnica za evropske integracije i ljudska prava u Delegaciji Evropske unije u Crnoj GoriBarbara Rotovnik i Izvršna direktorica UMHCG Marina Vujačić.

Nakon otvaranja konferencije i uvodnih obraćanja planiran je poseban panel u kojem je predviđeno da govore direktorka Direkcije za strateški razvoj građevinarstva Tatjana Vujošević, v.d. generanog direktora Direktorata za drumski saobraćaj Mirel Radić Ljubisavljević, predstavnik Inženjerske komore Crne Gore, predstavnik/ca Uprave za inspekcijske poslove, koordinatorka Pravnog programa i antidiskriminacije u UMHCG, Miroslava-Mima Ivanović i zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

Ovom konferencijom UMHCG završava aktivnosti u sklopu kampanje: Novembar  – mjesec podizanja svijesti o invaliditetu, a uoči 03. decembra – Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji već duži niz godina ne obilježavamo zbog želje da prevaziđemo ustaljeni odnos i pogled prema osobama s invaliditetom.

Podsjećamo da je Evropska Komisija u Izvještaju o napretku za 2015. godinu konstatovala da je situacija u oblasti pristupačnosti za osobe smanjene pokretljivosti kritična i da se Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata mora poštovati. Takođe, Evropska Komisija je naglasila da je ograničen pristup pravdi za osobe s invaliditetom zbog nepristupačnosti sudova.

Imajući u vidu sve navedeno pozivamo vas da medijski ispratite konferenciju i time doprinesete kampanji podizanja svijesti o invaliditetu.

Konferencija će se održava u sklopu projekta: “Ojačajmo kapacitete da bismo pojačali promjene” Changing Capacities to Capacitate Changes podržanog od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kroz IPA – Montenegro 2013 Civil Society Facility Programme i Vlade Crne Gore (Komisije za raspodjelu dijela dijela prihoda od igara na sreću).

Saradnici i donatori