NAJAVA: Javna debata “Aktivne lokalne samouprave u zaštiti od diskriminacije OSI”

NAJAVA: Javna debata "Aktivne lokalne samouprave u zaštiti od diskriminacije OSI"

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u okviru projekta: “Umrežavanjem do boljeg rada”, podržanog od strane Delegacije Evropske unije kroz projekat EIDHR, uz koofinansiranje Ministarstva javne upraveorganizuje Javnu debatu “Aktivne lokalne samouprave u zaštiti od diskriminacije OSI”.  Prva od tri planirane javne debate će se održati u Bijelom Polju, 1. jula s početkom u 12.00 časova u  hotelu Franca.

Ključna aktivnost projekta odnosi se na praćanje sprovođenja Strategije za zaštitu od diskriminacije lica s invaliditetom i promociju jednakosti i pripremu Alternativnog izvještaja o sprovođenju Strategije od strane članica Mreže organizacija osoba s invaliditetom Crne Gore (MOOSICG).

Koncept javne debate podrazumijeva učešće predstavnika institucija koje se bave ljudskim pravima i zaštitom od diskriminacije, organizacija osoba s invaliditetom, kao i samih osoba s invaliditetom.

Na debati, institucije će imati priliku da iznesu svoje stavove o implementaciji Strategije za zaštitu od diskriminacije lica s invaliditetom i promociju njihove jednakosti, odnosno lokalnog Akcionog plana i preporuke za unapređenje politika ali i adekvatniju primjenu u praksi.

Nalazi i preporuke s diskusije biće korištene isključivo kao materijal za Alternativni izvještaj o sprovođenju Akcionog plana Strategije u okviru kojeg će biti uključene i preporuke.

Fasilitatorka na Javnoj debati će biti: Elmira Redžepagić, programska asistentkinja UMHCG, dok će u uvodnom dijelu govoriti Milenko Vojičić, predsjednik UO Mreže organizacija osoba s invaliditetom Crne Gore (MOOSICG), Saida Čikić, sekretarka za lokalnu samoupravu, Samir Guberinić, izvršni direktor Udruženja za podršku osobama s invaliditetom Bijelo Polje i potpredsjednik Skupštine MOOSICG. 

Pozivaju se mediji da isprate debatu i da svojim prisustvom i izvještavanjem daju dodatan doprinos ovoj temi.

Saradnici i donatori