Kancelarija OEBS-a iz Albanije u posjeti UMHCG-u

Kancelarija OEBS-a u Albaniji organizovala je 23-eg i 24-tog januara studijsku posjetu našoj zemlji u delegaciji predstavnika albanskih državnih organa i organizacija osoba s invaliditetom. Cilj posjete je bio da se kolege iz Albanije upoznaju sa našim politikama i zakonodavstvom u oblasti invaliditeta, stanjem u praksi, kao i da se razmijene međusobna iskustva.
Ovom prilikom Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore pružilo je pomoć kancelariji OEBS-a u pripremi i organizaciji ove studijske posjete. Prvog dana posjete u prostorijama OEBS-a u Podgorici organizovan je sastanak delegacije sa predstavnicima organizacija osoba s invaliditetom u Crnoj Gori. Pored Izvršne Direktorice UMHCG-a Marine Vujačić, crnogorski predstavnici su bili i Goran Macanović iz Saveza slijepih Crne Gore, Milenko Vojičić iz Uduženja ’’Plegije’’, Nebojša Miranović iz Udruženja Paraplegičara Crne Gore i Dejana Popovic iz NVO ’’Staze’’. Ispred albanske delegacije prisutne je pozdravila gospođa Alenka Verbole, šefica odsjeka za demokratizaciju kancelarije OEBS-a u Albaniji.
Nakon međusobnog upoznavanja i predstavljanja svojih organizacija, kolege iz Crne Gore su delegaciji iz Albanije predstavili trenutno stanje ljudskih prava osoba s invaliditetom u Crnoj Gori, kao i najveće probleme sa kojima se ova populacija suočava. Predstavnici organizacija su bili posebno zainteresovani za funkcionisanje organizacija u Crnoj Gori, kao i situaciju u oblasti obrazovanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Na kraju sastanka učesnici su izrazili spremnost za uspostavljanje i razvijanje međusobne saradnje.
Nakon toga, delegacija iz Albanije bila je gost Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore.
Marina Vujačić, Izvršna Direktorica, predstavila je Udruženje gostima, naše programe, projekte i sveukupne aktivnosti i na taj način približila naš rad kolegama iz Albanije.
Predstavnici Omladinskog foruma osoba s invaliditetom iz Albanije interesovali su se za položaj mladih osoba s invaliditetom u Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na obrazovanje i uslove studiranja. Takodje. gostima je posebno bilo zanimljivo funckionisanje našeg Studentskog servisa. Osim toga jedan dio posjete posvećen je sprovođenju Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica s invaliditetom i status Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.
Nakon posjete Udruženju, delegacija iz Albanije imala je sastanak u Ministarstvu rada i socijalnog staranja gdje ih je primila pomoćnica Ministra Arijana Nikolić – Vućinić. Ona je predstavila crnogorski zakonodavni okvir u oblasti invaliditeta kao i glavne aktivnosti ovog Ministarstva usmjerene ka poboljšanju položaja osoba s invaliditetom u Crnoj Gori. Gosti su se prije svega interesovali na stanje u praksi a posebno na nivo saradnje ministarstva sa nevladinim organizacijama koje predstavljaju interese osoba s invaliditetom.
Na sastanku sa Marijanom Laković, zamjenicom Zaštitinika ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori razmotreno je trenutno stanje ljudskih prava osoba s invaliditetom u Crnoj Gori. Marijana Laković je ukazala na još uvjek izraženu diskriminaciju OSI u našoj zemlji kao i na činjenicu loše implementacije mnogih zakona u praksi. Ona je istakla dobru saradnju sa nevladinim sektorom i posebno podvukla saradnju sa Udruženjem mladih sa hendikepom Crne Gore.

Saradnici i donatori