Grupa NVO napustila sastanak sa Pajovićem


Poštovanje zakona uslov za saradnju

Predstavnici sedam nevladinih organizacija, UMHCG, CRNVO, MANS, CGO, CEMI, IA, NAŠA INICIJATIVA, napustili su danas sastanak sa predsjednikom Skupštine Crne Gore, Darkom Pajovićem, koji je prethodno održan na njegov poziv. Cilj sastanka bio je da se uspostavi formalna saradnja ove institucije sa civilnom društvom i da se unaprijedi komunikacija u vezi sa tim.

Povod demonstrativnog napuštanja sjednice bio je odbijanje predsjednika Skupštine da se jasno odredi prema činjenici da je Administrativni odbor predložio kadidata za člana Savjeta Agencije za elektronske medije, suprotno zakonom propisanim kriterijumima čime su članovi ovog Odbora, pa potom i drugi poslanici direktno prekršili Zakon o elektronskim medijima .

Predloženi član Savjeta sinoć je izabran glasovima ne(formalne) vladajuće koalicije i dijela poslanika iz reda SDP. Predsjednik Skupštine se nije htio izjasniti  pravdajući to nedovoljnim poznavanjem konkretnih propisa, iako je svojim glasom podržao izbor ovog kandidata, uprkos tome što je poslanik LP Andrija Popović tražio odlaganje glasanja u ovom slučaju navodeći spornost predloga I neutemeljenost u Zakonu.

Predstavnici navedenih organizacija jasno su iznijeli stav da neće pristati na simulaciju saradnje između NVO i Skupštine Crne Gore, kao ni na ponistavanje autonomije njihovog rada.

Naime Marina Vujačić, predstavnica UMHCG-a koja je bila protivkandiat predstavniku Građanske alijanse dobila je podršku 38 NVO, dok je drugi kandidat imao podršku 18 NVO. Uprkos odredbi Zakona o elektronskim medijima, koja izričito propisuje da su dva kriterijuma na osnovu kojih se predlažu predstavnici NVO broj podrški i iskustvo u oblasti ljudskih prava i sloboda, Administrativni odbor je izabrao kandidata koji je imao manje podrški i radnog iskustva.

Ove organizacije, takođe, izražavaju protest zbog odbijanja  Pajovića da nakon prvog upita opet da riječ Marini Vujačić tokom sastanka, iako je izbor članova AEM-a obilježio veliki dio ovog sastanka.

Saradnici i donatori