Donacija knjiga

Juče su prostorije Udruženja posjetile predstavnice Foruma mladih socijaldemokratske partije. Povod posjete su bile donacije dvije knjige od pet primjeraka u elektronskoj formi, namijenjene za osobe oštećenog vida. Knjige su:

Čupoglavac iz kutije – Jova Jovanović  Zmaj i

Grobnica za Borisa Davidovića- Danilo Kiš.

Ovom prilikom obavještavamo sve zainteresovane da se jave na kontakt telefon: +382 801 761 ili da posjete kancelarije Udruženja.

Nakon uručene donacije Izvršna direktorica Udruženja Marina Vujačić je sa Predsjednicom Foruma Marijom Blagojević i sekretarkom Nedom Suković razgovarala o nekim od najznačajnijih problema sa kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, pa tako i mladi. Prije svega, je akcenat stavljen na ne/pristupačnost u najširem smislu riječi, kako na nepristupačnost okruženja, čime je ugrožena i ograničena sloboda kretanja, tako i nepristupačnost javnih ustanova i institucija.

Osim toga iz Udruženja je naglašeno da je još uvijek osnovni problem nizak nivo svijesti društva i zajednice, pa se shodno tome ne čini dovoljno da bi se osigurala osnovna ljudska prava osoba s invaliditetom. Naveden je primjer izbornog procesa koji je nedostupan mnogim kategorijama osoba s invaliditetom. Arhitektonske barijere onemogućaaju nesmetan pristup korisnicima kolica i osobama koje se otežano kreću glasačkim mjestima, dok je glasački materijal nedostupan osobama oštećenog vida čime se krši tajnost glasanja.

 

Obje strane su izrazile zainteresovanost za dalji nastavak saradnje.

Saradnici i donatori