Bez stereotipa – tri nova filma o OSI

Pomalo naviknuti na holivudskim celofanom umotane stereotipne likove s invaliditetom, prikazane na suprotnim polovima: potpune nemoći i zavisnosti, ili, nasuprot njima, superherojstva, nerijetko zaboravljamo na to da osobe s invaliditetom žive svoje nimalo holivudske živote svuda oko nas. Okruženi barijerama, neznanjem, nevještim pokušajima da se udjeljivanje teško stečenih prava „na kašičicu“ smatra izuzetnim dostignućem i „brigom“, u svijetu u kojem se i prosti izlazak iz kuće dovede u istu ravan uspjeha kao let na Mars, odlučili smo da ipak živimo. Uz par trikova, dodir svjetlosti ili eto, iz inata.

Filmovi Ambrozovi životni trikoviDodir svjetlosti i Iz inata, u režiji Gojka Berkuljana osmišljeni su da mijenjaju perspektivu iz koje posmatramo invaliditet. Ni kao superheroje, ni kao nekoga koga treba žaliti, u filmovima upoznajemo svakodnevicu tri osobe kojima je jedina zajednička karakteristika invaliditet. S različitim životnim iskustvima, hobijima, interesovanjima, pogledima na svijet. U tom pogledu na svijet sve troje protagonista dijele jednu vrijednost koja je jedini put do uspjeha – jednakost. Bez pristajanja na išta manje, i bez težnje za nezasluženim dobijanjem bilo čega više.

„Ambrozovi životni trikovi“ govori o Ambrozu Nikaču, čovjeku s mnoštvom talenata, sportisti, korisniku kolica uz koga ćete naučiti kako se „pravilno“ ophoditi prema korisnicima kolica i o tome šta se uopšte od osoba s invaliditetom može očekivati. Na potpuno neočekivan način. Pogledajte. (link: https://youtu.be/dHQkdIqAlxU)

„Dodir svjetlosti“ priča je o Anđeli Dragović, studentkinji prava, ljubiteljki pozorišta, djevojci koja je naučila da razbija stereotipe o osobama s oštećenjem vida. Da saznate više, preporučujemo da poslušate šta je Anđela imala da kaže. (link: https://youtu.be/rDRtI2HzH3o)

„Iz inata“ donosi priču o Anđeli Radovanović, profesorici ruskog jezika i književnosti, pjesnikinji, govoreći kroz njene stihove o svijetu emocija između Latinske Amerike i Sibira. (link: https://youtu.be/i-eHKPd9G48)

Garantujemo vam uživanje, uz odličnu muziku, vrhunsku režiju i animacije. Pripremite kokice i upustite se u avanturu smijeha, emocija i dubokog razmišljanja.

Filmovi su snimljeni u okviru projekta Umrežavanjem do boljeg rada, koji je UMHCG sprovodilo u partnerstvu s Centrom za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) uz finansijku podršku Evropske unije, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Napomena: Stavovi izneseni u ovom materijalu isključiva su odgovornost UMHCG, i nužno ne predstavljaju stavove Evropske unije i/li Ministarstva javne uprave.

Pripremila: Anđela Radovanović

 

Saradnici i donatori