Ambasador Veber u posjeti Školi ljudskih prava OSI

U nedjelju, 3. februara, ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, dr Robert Veber (Robert Weber), razgovarao  je s polaznicima druge generacije Škole ljudskih prava OSI koja je održana u Igalu, u hotelu Palmon Bay, u okviru projekta „Učestvovanje s odlučivanjem“ („Participation with Decisions – PWDs“), a koji UMHCG sprovodi uz podršku Savezne Republike Njemačke.

Ambasador je u ime donatora pozdravio polaznike i istakao podršku Ambasade aktivnostima koje su usmjerene na edukaciju i podizanje svijesti kako šire javnosti, tako i donosilaca odluka, o pravima osoba s invaliditetom. Učesnici su bili u prilici da ambasadoru postave pitanja o njemačkim iskustvima u oblasti zaštite ljudskih prava OSI i primjeni zakonodavstva u ovoj oblasti, i da istaknu koji su to ključni problemi s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju u Crnoj Gori. U svom odgovoru, ambasador Veber je podijelio s učesnicima iskustvo iz Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke, gdje je unutar samog Ministarstva angažovan Ombudsman koji se bavi pravima OSI i o edukacijama službenika u Ministarstvu o načinima komunikacije i rada s osobama s invaliditetom. Jedna od tema o kojoj se govorilo ticala se pristupačnosti javnih objekata i saobraćaja, i učesnici su imali priliku da čuju na koji način se ova pitanja rješavaju u Njemačkoj, upoređujući ih s crnogorskom praksom.

Ambasador je posebno važnim istakao rpomjenu svijesti, kako građana, tako i donosilaca odluka, ali i osnaživanje građana i građanskih aktivista da zagovaraju, traže, i prate proces promjena, te daju konkretne predloge za unaprjeđenje stanja u oblasti socijalnih pitanja i ljudskih prava.

Sastanku su, pored projektnog tima UMHCG i polaznika Škole, prisustvovali i treneri, dugogodišnji aktivisti za prava osoba s invaliditetom, Milenko Vojičić, predsjednik Skupštine UMHCG i Mreže organizacija osoba s invaliditetom Crne Gore, Marina Vujačić i Goran Macanović, izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore. Oni su izrazili svoju zahvalnost ambasadoru za podršku aktivnostima koje teže unapređenju prava osoba s invaliditetom u Crnoj Gori, predstavili svoj pogled na trenutno stanje i izrazili želju za intenziviranje saradnje u budućnosti.

 

Pripremila: Anđela Radovanović

Saradnici i donatori