Akcija za osobe oštećenog vida osim u gradovima u Srbiji organizovana i u Budvi

“Potpuno je drugačije kada, nekom ko ima oštećenje vida, i koristi bijeli štap, asistirate prilikom šetnje i ukazujete na svaku prepreku, a naročito kada sami stavite povez preko očiju i krećete se samostalno ili uz pomoć asistenta u odnosu na situaciju kada vam o preprekama osoba s oštećenjem vida govore ili sve to posmatrate sa strane. Ivičnjaci, rupe, izbočine, parkirana auta i ona koja prolaze, grane drveća u visini čovjeka…sve to potpuno mijenja perspektivu i, nažalost, postaje prepreka onima koji imaju oštećenje vida. S druge strane, to je jedino što mijenja perspektivu jer kada razgovarate s osobama s invaliditetom, shvatite da i oni imaju iste one svakodnevne “situacije” na poslovima, fakultetima, u prodavanici i sl. ” – poručili su iz Rotarakt kluba Budva, nakon akcije koja je na njihovu inicijativu organizovana s članovima Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore.

Koliko je važno za spoznavanje prepreka i pravilno razumijevanje invaliditeta učestvovati i organizovati ovakve akcije, na početku simulacije su podsjetili iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore. Oni su podsjetili da su simulacije počeli organizovati više od deceniju unazad sa studentima i profesorima, nakon toga s nosiocima izvršne i sudske vlasti i prije mjesec dana s kandidatima za odbornike Glavnog grada, odnosno drugim političkim akterima.

“Stavljanje osobe u poziciju osobe s invaliditetom, između ostaloga, dovodi do razumijevanja da problem nije u oštećenju osobe već u preprekama koje društvo treba da ukloni, bile one fizičke, u stavovima, informacijama i komunikacijama, ili saobraćaju.” – naveli su iz UMHCG.

Simulacija je organizovana u nedjelju 3. juna, a pored građana Budve ispratili su je i turisti. U okviru šetnje, u tri različite rute s istom adresom početka i završetka, rotaraktovci su imali dva zadatka: da asistiraju osobama sa oštećenjem vida u šetnji budvanskim šetalištem, odnosno da s povezom preko očiju, koristeći i sami bijeli štap, prošetaju istom rutom. U toku šetnje rotaraktovci su imali priliku čuti o tehnici pravilnog korišćenja bijelog štapa, načinu prepoznavanja i savladavanja prepreka, i važnosti samostalnog kretanja osoba oštećenog vida.

“Ovo iskustvo pomoglo nam je da shvatimo da imamo puno više zajedničkog, a tamo gdje smo različiti, na nama je da pokažemo samo malo manje straha i malo više razumijevanja.” – zaključili su iz Rotarakt kluba Budva.

Šetnja s osobama s oštećenim vidom, osim u Budvi, organizovana je još u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kragujevcu i Pirotu.

Rotaract klub Budva i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore

Saradnici i donatori