REAGOVANJE GRUPE NVO NA NEDOPUSTIVO PISANJE PORTALA “AKTUELNO” O POSLANICAMA GP URA I DEMOKRATA

+100%-

U susret predstojećim izborima, ponovo svjedočimo uvredljivom i neetičnom pisanju pojedinih medija o ženama u politici. Ovoga puta je u pitanju portal Aktuelno  koji, na nedopustiv način, etiketira poslanice GP URA i Demokrata. Zanimljivo je da  pomenuti portal, čiji je osnivač  Ski resort – Kolašin 1450 A. D.  na svojoj web stranici navodi da se rukovodi uređivačkom politikom koja je usmjerena na promociju ljudskih prava i sloboda, slobodu izražavanja i iznošenja različitih stavova o temama od društvenog interesa, a koji ne ugrožavaju zajamčena prava i slobode građana, kao i dostojanstvo čovjeka. Evidentno je da, nazivanjem poslanica “starletama političke prostitucije” ovaj portal teško vrijeđa njihovo ljudsko dostojanstvo i krši sopstvene principe rada.

Ovakvo je medijsko izvještavanje o ženama u politici  ohrabreno  pasivnim odnosom nadležnih institucija prema ovoj pojavi, ali  i činjenicom da, do sada, nijedan politički lider  nije javno osudio govor mržnje prema ženama, niti je preuzeo odgovornost za takvo postupanje  članova i podržavalaca svoje partije.

Stoga, apelujemo na  političke lidere, urednike i vlasnike  medija da  javno  zauzmu stav i pošalju snažnu poruku nulte tolerancije na omalovažavanje žena i drugih diskriminisanih grupa u javnom prostoru, i da se javno ograde od svih takvih ponašanja koja dolaze iz njihovih redova.

Pozivamo i pravosudne organe da se odrede prema ovom konkretnom slučaju i preduzmu zakonom propisane mjere da se ovakve pojave sankcionišu.

Podsjećamo i na odredbe Zakona o elektronskim medijima Crne Gore, koji, u članu 48, zabranjuju pružanje audiovizuelnih medijskih usluga, usluga koje ugrožavaju ustavni poredak i nacionalnu bezbjednost, podstiču mržnju ili diskriminaciju po osnovu rase, etničke pripadnosti, boje kože, pola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili porodičnog statusa, starosne dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta ili polne orijentacije. 

Tražimo da se ojačaju nadležnosti Agencije za eletkronske medije za kontrolu i onemogućavanje medijskih sadržaja kojima se vrijeđa dostojanstvo ličnosti i nesmetano širi rodna diskriminacija.

U društvu koje ne poštuje žene i manjine, nema mira, tolerancije, demokratije, ni napretka.

Potpisnice saopštenja: 
Centar za ženska prava
Asocijacija Spektra
Media Centar
Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore
Udruženje Roditelji
SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić
Queer Montenegro
Nvo Juventas
Centar za romske unicijative
Udruženje LBTQ žena Stana
SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica

Saradnici i donatori