Poziv budućim studentima s invaliditetom

UMHCG je u saradnji sa crnogorskim Univerzitetima u okviru projekta: „Podrška i inkluzija studenata s invaliditetom u visokoškolskim ustanovama u Crnoj Gori“, podržanog kroz Tempus program Evropske unije, otvorio Kancelariju za savjetovanje. Kancelarija predstavlja resursni centar za studente s invaliditetom sa crnogorskih univerziteta, gdje će studenti s invaliditetom imati mogućnost da dobiju svu neophodnu podršku i informacije vezane za njihovo studiranje.

Stoga se, radi poboljšanja položaja mladih u oblasti obrazovanja i pružanja šansi i mogućnosti svima, obraćamo svim budućim studentima s invaliditetom da se obrate Udruženju, kako bi im UMHCG pomogao prilikom upisa na željeni fakultet i bili na usluzi dalje tokom studiranja, odnosno obrazovanja.

Takođe, napominjemo da je naša predstavnica Miroslava – Mima Ivanović članica Radne grupe za izradu Novog Zakona o visokom obrazovanju. Udruženje se posredstvom Mime bori za regulisanje besplatnog školovanja za studente s invaliditetom i za stvaranje jednakih uslova i šansi u visokom obrazovanju za sve studente.

Podjećamo da Univerziteti već potencijalne studente s invaliditetom upućuju na kancelariju Udruženja. Takođe je Univerzitet Mediteran danas raspisao I upisni rok i objavio da će lica s invaliditetom uz preporuku UMHCGa biti oslobođena od školarine.

Napomena:

UMHCG od svog osnivanja, u okviru aktivnosti, sprovodi program za obrazovanje. Program za obrazovanje obuhvata Studentski servis, praćenje i predlaganje izmjena legislative, pokretanje inicijativa za prilagođavanje obrazovnih institucija… Pored navedenih aktivnosti Udruženje kontinuirano sprovodi edukativne aktivnosti i istraživanja o položaju i uslovima za obrazovanje osoba s invaliditetom.

Studentski servis studentima s invaliditetom omogućava: upis na fakultet, oslobađanje od plaćanja školarine, dostupnu literaturu, pomoć pri sređivanju studentskog kredita, dobijanju studentskog smještaja, pružanje raznih informacija u vezi studiranja, itd. U protekloj godini smo inicirali upis, omogućavanje besplatnog školovanja i smještaja u studentski dom za sve studente koji su nam se obratili. Osnovni pokazatelj uspjeha jeste i trenutni broj studenata na fakultetima u Crnoj Gori. Iako su za unapređenje položaja i ravnopravan tretman studenata s invaliditetom potrebni dodatni napori, evidentno je da se sve veći broj OSI odlučuje za visoko obrazovanje.

Saradnici i donatori