Podrška za znanje – Znanje za podršku (jun – decembar 2018)

Unicef Crna Gora je uključen u partnerski globalni projekat Zaštita djece od nasilja i socijalna inkluzija djece s invaliditetom u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj koji sprovode Unicef i Evropski forum osoba s invaliditetom (EDF) a podržava Evropska unija. 

Ovaj projekat: Podrška za znanje – Znanje za podršku (Support to Know – Know to Support) mali je grant kojim UNICEF podržava UMHCG u aktivnostima unapređenja položaja djece s invaliditetom u Crnoj Gori.

Projekat uključuje  razvoj i izradu Trening programa za zaposlene u institucijama socijalne i dječije zaštite na osnovne teme iz oblasti ljudskih prava djece, odnosno osoba s invaliditetom. Program će biti akreditovan kod Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu, a nakon akreditacije biće sprovedena pilot obuka za grupu zaposlenih koji rade u institucijama socijalne i dječije zaštite na nacionalnom i na lokačnom nivou.

Projekat zatim podrazumijeva izradu pisanih smjernica za ostvarivanje prava djece s invaliditetom, odnosno informacije i pojašnjenja procedure za ostvarivanje prava pred institucijama, i to u oblastima obrazovanja, socijalne zaštite, i zdravvstvene zaštite. Na kraju će se dvije smjernice prilagoditi u lako razumljivom, odnosno lako čitljivom formatu. Smjernice će biti objavljene i dostupne za preuzimanje za sve ciljne grupe s teritorije cijele Crne Gore.

Ovaj projekat ima uticaj kako na djecu i mlade s invaliditetom i njihove porodice, tako i na predstavnike u institucijama socijalne i dječije zaštite, odnosno one koji rade direktno s djecom i mladima s invaliditetom.

Detaljnije informacije o aktivnostima projekta biće dostupne na fejsbuk stranici UMHCG i portal www.disabilityinfo.me.

Projekat je započeo u junu 2018. a traje do polovine decembra 2018. Vrijednost podrške od Unicefa iznosi 18.000 eura.

Saradnici i donatori