Obezbijeđeni uslovi za samostalno, tajno i dostojanstveno glasanje OSI na lokalnim izborima u Tuzima

Obezbijeđeni uslovi za samostalno, tajno i dostojanstveno glasanje OSI na lokalnim izborima u Tuzima

Dva dana uoči lokalnih izbora u Tuzima, prema riječima predsjednika Opštinske izborne komisije (DIK) TuziEdmonda Ujkaja, obezbijeđeni su uslovi za samostalno i tajno glasanje OSI.

„Sa ciljem da se osobama s invaliditetom omogući nesmetano glasanje, Opštinska izborna komisija (OIK) Tuzi, u komunikaciji sa Savezom slijepih Crne Gore (SSCG), obezbijedila je adekvatne uslove glasanja za predstojeće lokalne izbore osobama s invaliditetom”, navodi gospodin Ujkaj.

Konkretno, iz OIK Tuzi navode da su obezbijeđeni elementi za slobodno kretanje osoba s oštećenjem vida, te da su etisoni postavljeni na svim biračkim mjestima.

„Na biračkim mjestima gdje nije bilo adekvatnog pristupa, obezbijeđene su rampe, postavljene su taktilne trake-etison, obezbijeđene su brošure kao i šablon na kojem su krugovi pokriveni plastičnom podlogom. Obezbijeđeni su niski stolovi za glasačku kutiju, a takođe, i niske police u kabinama za glasanje.” 

Iz OIK Tuzi navode i da su tokom edukacije biračkih odbora, predavači posebno istakli i objasnili dužnosti koje birački odbor ima na dan glasanja, a posebno u dijelu glasanja OSI.

„Tokom opremanja biračkih mjesta, na jednom biračkom mjestu, utvrđeno je da bi ulazna vrata određene prostorije onemogućila ulazak za osobe s invaliditetom, korisnike kolica, s toga na naš zahtjev, birački odbor će se premjestiti u drugu prostoriju koja je adekvatna i omogućava nesmetani ulazak, i ovim osobama, u prostoriju za glasanje.”

Iz SSCG i Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG) navode da su zadovoljni uslovima koji su obezbijeđeni, te se nadaju da se ista kršenja neće ponavljati tokom izbornog dana. 

„Raduje nas činjenica da će šablon za glasanje omogućiti svim osobama s oštećenjem vida da glasaju samostalno i tajno. Postavljene etison trake će svakako obezbijediti nesmetano samostalno kretanje unutar biračkog mjesta za sve osobe s oštećenjem vida. 

Međutim, ostaje da vidimo da li će članovi biračkih odbora, tokom opremanja biračkih mjesta ispoštovati sve navedene uslove“, navodi pomoćnica izvršnog direktora Saveza slijepih (SSCG)Katarina Bigović Kulić.

SSCG će pratiti dešavanja tokom izbornog dana i ukazati na eventualne nepravilnosti. Nadamo se da će dogovoreni elementi pristupačnosti biti ispoštovani, te da se neće dešavati situacije poput onih s prethodno održanih lokalnih izbora, kada uprkos postojanju šablona s metalnim prstenovima, usljed neadekvatne edukacije članova biračkih odbora, određenom broju birača nije bilo omogućeno samostalno i tajno glasanje.”

Izvršna direktorica UMHCG Marina Vujačić istakla je da će UMHCG, kao i dio sada, po potrebi pružati besplatno pravno zastupanje pred sudom osobama s invaliditetom koje budu željele pokrenuti postupke za zaštitu od diskriminacije zbog ograničavanja ili onemogućavanja prava glasa.

Opštinska izborna komisija (OIK) Tuzi, ističe da će navedene uslove ispuniti i tokom sprovođenja neophodnih radnji za predsjedničke izbore, koji se održavaju u nedelju 19. marta 2023, sa ciljem da se izborni proces sprovede bez problema i da se osobama s invaliditetom omogućiti nesmetano glasanje.

Izvor: Portal Saveza slijepih Crne Gore

Pripremio: Ivan Čović

Saradnici i donatori