Donacija za pse vodiče i pse pomagače

U cilju povećanja mogućnosti za samostalno kretanje i samostalan život mladih s invaliditetom, UMHCG je 2007. počelo s realizacijom Programa za školovanje pasa vodiča i pomagača za korisnike iz Crne Gore, u saradnji s Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet (sadašnjim Centrom za rehabilitaciju „Silver“) iz Zagreba.

Ovo je savremena vrsta asistencije, koja osobama s invaliditetom omogućava najveći nivo samostalnosti, jer postoji klasičan odnos korisnika i psa, a ne poslodavca i zaposlenog (čovjeka s čovjekom) što proizvodi i uslovljava neke druge odnose.

Pas vodič je profesionalna vrsta asistencije za ljude s oštećenjem vida. Ovi psi se podučavaju kako da na najlakši način zaobilaze raznorazne prepreke i kako da sigurno odvedu njegovog korisnika do odredišta. Pas pomagač je pas koji se obučava da ljudima koji koriste kolica ili se otežano kreću, po komandi, dodaje predmete, da im pomaže pri prelasku s kolica na krevet i obratno, da ide u kupovinu sa zahtjevom za namirnice, kao i mnoge druge stvari koje osobe s invaliditetom čine samostalnim, u zavisnosti od zahtjeva konkretnog korisnika.

Psi vodiči i pomagači osobama s invaliditetom pružaju apsolutnu samostalnost pri kretanju i obavljanju svakodnevnih životnih zadataka, što utiče na izjednačavanje mogućnosti za jednako školovanje, zapošljavanje – ukratko, kvalitetno življenje svih osoba s invaliditetom kod kojih postoji potreba za ovom vrstom asisitencije i koje ispunjavaju uslove da upravljaju ovom uslugom.

Pas vodič, kao i bijeli štap, omogućava samostalno kretanje osobi s oštećenjem vida, ali je kretanje uz pomoć psa vodiča mnogo sigurnije i lakše. Pas vodič zaobilazi: neravnine na putu (šahte, udubljenja..), mimoilazi barijere u visini korisnika (npr. grane), omogućava prelazak ulice korisniku na zeleno svijetlo, vodi korisnika do par najčešćih odredišta na komandu od jedne riječi. 

Pas pomagač za osobe s fizičkim invaliditetom pomaže korisniku prilikom ustanja, transfera, otvaranja i zatvaranja vrata, dohvatanja i donošenja predmeta, paljenja i gašenja svijetla i sl.

Do sada su za potrebe korisnika iz Crne Gore u Zagrebu školovana četiri psa vodiča i dva psa pomagača, pomoću sredstava prikupljenih iz projekata i donacija. 

S obzirom na to da ne postoje stalni izvori finansiranja, prinuđeni smo da obuku i nabavku pasa finansiramo preko projekata i donacija biznis sektora i građana. Donacije građana, osim uplate na žiro račun, mogu se realizovati i posredstvom kasica za donacije, postavljenih u objektima, širom Crne Gore, a to su:

  • Poslovnice Pošte Crne Gore u Podgorici (centar i kod škole Musa Burzan), Nikšiću, Cetinju, Beranama, Bijelom Polju, Rožajama, Budvi, Herceg Novom, Kotoru i Tivtu;  
  • Aerodromi Crne Gore u Podgorici i Tivtu;
  • Veterinarska ambulanta Montvet u Podgorici;  
  • Autobuska stanica Podgorica;
  • Idea marketi u tržnom centru Mall of Montenegro u Podgorici i u Zelenici. 

Ukoliko smatrate da je nabavka psa vodiča značajna za samostalnost osoba s invaliditetom, vaše donacije možete uplatiti i preko žiro računa:

Za uplate iz Crne Gore:

Crnogorska Komercijalna Banka, Moskovska b.b. 81000 Podgorica

Žiro račun: 510-202920-52

Za uplate iz inostranstva:

Crnogorska komercijalna banka, AD Podgorica, Moskovska b.b. 81000

Naziv nosioca računa: Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore

IBAN: ME25510000000001402369

SWIFT: CKBCMEPG

Saradnici i donatori