Donacija za psa vodiča

U cilju povećanja mogućnosti za samostalno kretanje i samostalan život mladih s invaliditetom UMHCG je 2007. počelo s realizacijom Programa za školovanje pasa vodiča i pomagača za korisnike iz Crne Gore u saradnji s Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet (sadašnjim Centrom za rehabilitaciju „Silver“) iz Zagreba.

Ovo je savremena vrsta asistencije koja osobama s invaliditetom omogućava najveći nivo samostalnosti jer postoji klasičan odnos korisnika i psa, a ne poslodavca i zaposlenog (čovjeka s čovjekom) što proizvodi i uslovljava neke druge odnose.

Pas vodič je najprije prijatelj i siguran pratilac ljudi oštećenog vida. Ovi psi se podučavaju kako da na najlakši način zaobilaze raznorazne prepreke i kako da sigurno odvedu njegovog korisnika do odredišta. Pas pomagač je pas koji se obučava da ljudima koji koriste kolica ili se otežano kreću po komandi dodaje predmete, da im pomaže pri prelasku s kolica na krevet i obratno, da ide u kupovinu sa zahtjevom za namirnice i mnoge druge stvari koje osobe s invaliditetom čine samostalnim.

Psi vodiči i pomagači osobama s invaliditetom pružaju apsolutnu samostalnost pri kretanju i obavljanju svakodnevnih životnih zadataka, što utiče na izjednačavanje mogućnosti za jednako školovanje, zapošljavanje – ukratko, kvalitetno življenje svih osoba s invaliditetom kod kojih postoji potreba za ovom vrstom asisitencije.

Pas vodič, kao i bijeli štap, omogućava samostalno kretanje osobi s oštećenjem vida, ali je kretanje uz pomoć psa vodiča mnogo sigurnije i lakše. Pas vodič zaobilazi: neravnine na putu (šahte, udubljenja..), mimoilazi barijere u visini korisnika (npr. grane), omogućava prelazak ulice korisniku na zeleno svijetlo, vodi korisnika do par najčešćih odredišta na komandu od jedne riječi…

Pas pomagač za osobe s fizičkim invaliditetom pomaže korisniku prilikom ustanja, transfera, otvaranja i zatvaranja vrata, dohvatanja i donošenja predmeta, paljenja i gašenja svijetla i sl. 

Do sada su za potrebe korisnika iz Crne Gore u Zagrebu školovana četiri psa vodiča i dva psa pomagača, pomoću sredstava prikupljenih iz projekata i donacija. Trenutno dva psa vodiča su radno angažovani, dok su dva psa vodiča i dva psa pomagača završili svoj radni vijek.

S obzirom na to da ne postoje stalni izvori finansiranja, prinuđeni smo da obuku i nabavku pasa vodiča finansiramo preko projekata i donacija biznis sektora i građana. Donacije građana, osim uplate na žiro račun, mogu se realizovati i posredstvom kasica za donacije postavljenih u objektima širom Crne Gore i to:

  • U poslovnicama Pošte Crne Gore u Podgorici (centar i kod škole Musa Burzan), Nikšiću, Cetinju, Beranama, Bijelom Polju, Rožajama, Budvi, Herceg Novom, Kotoru i Tivtu;  
  • Na Aerodromima Crne Gore u Podgorici i Tivtu;  
  • U veterinarskoj ambulanti Montvet u Podgorici;  
  • Na autobuskoj stanici u Podgorici; 
  • U Idea marketima u tržnom centru Mall of Montenegro u Podgorici i u Zelenici; 
  • U Hard rock kafeu u Podgorici;
  • Luka Bar;
  • Montefarm apoteke i to na šest lokacija: apoteka Kruševac, apoteka Podgorica, apoteka Sahat kula, apoteka Pejton, apoteka Zabjelo i apoteka Morača.

Ukoliko smatrate da je nabavka psa vodiča značajna za samostalnost osoba s invaliditetom, vaše donacije možete uplatiti i preko žiro računa:

Za uplate iz Crne Gore:

Crnogorska Komercijalna Banka, Moskovska b.b. 81000 Podgorica
Žiro račun: 510-202920-52

Za uplate iz inostranstva:

Crnogorska Komercijalna Banka AD Podgorica, Moskovska b.b. 81000

Naziv nosioca računa: Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore

IBAN: ME25510000000001402369

SWIFT: CKBCMEPG

Saradnici i donatori